170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна, които

...
170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна, които
Коментари Харесай

Разходите за изпращането на БТР-и за Украйна надхвърлят 170 хил. лева

170 хиляди коства изпращането на първите БТР-и за Украйна, които към този момент са пристигнали в страната. Това съобщи министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев на конференция в МО, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Той показа процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като напомни, че на 20 ноември Министерски съвет утвърди споразуменията с Киев. " Споразумението беше утвърдено на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари ", сподели военният министърът.

На 24 януари 2024 година е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е почнала интервенцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

Тагарев сподели още, че решението дали ще остане на сегашния си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази вяра " който и да е министър на защитата " да получи парламентарна поддръжка.Тагарев увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще дойдат в точния момент, като означи, че актуалните осъвременени български системи от руската ера също могат да бъдат употребявани.

Запитан дали има опция за нова спомагателна военна помощ на Украйна, Тагарев сподели, че има решения, които към момента са отворени.

Относно придобиването на американските бойни машини " Страйкър ", министърът има уверението на управлението на завода ТЕРЕМ, че всички нужни дейности по подготовка на инфраструктурата ще бъдат приключени в период.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР