Назначеният наскоро служебен правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че ще

...
Назначеният наскоро служебен правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че ще
Коментари Харесай

Правосъдният министър се озъби на Иван Гешев

Назначеният неотдавна длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев разгласи, че ще внесе искане за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, в случай че Конституционният съд одобри решение, че той като министър има това право. Новината бе обявена от него в рубриката " Властта приказва! Открито " на Министерския съвет, в която жители му задаваха въпроси във Facebook страницата на държавното управление.

Какви ще са тъкмо претекстовете ще стане ясно в настояването му, както и съответните производства, които " протичат по чудноват метод ".

„ В качеството си на министър на правораздаването аз смятам, че имам това пълномощие и ще се възползвам от него по причина, че има доста мотиви в активността на господин Гешев, които са съображение да се желае оставката му “, съобщи Демерджиев.

Той посочи, че изчаква решението на Конституционния съд дали може правосъдният министър да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

„ Когато един избор е изопачен целият мандат е проблематичен, господин Гешев дава всичко от себе си да задълбочава казуса “, сподели министърът.

По думите на Демерджиев огромна част преписките и делата, които се точат с години, ще бъдат прегледани и ще има реакции. От друга страна инспекторатът към Висшия правосъден съвет бил претрупан с тази задача, само че пък той е с изминал мандат.

Служебният министър изясни, че е образувана работна група, която да внесе законодателни промени във връзка с Закона за правосъдната власт.

Друг огромен проблем бил командироването и натовареността на магистратите и по тази причина в министерството били стимулирани да предложат разрешаване на този проблем.

Демерджиев напомни, че позицията на министерството във връзка с профилираното правораздаване е, че то не трябва да бъде закрито, само че профилирания съд и профилираната прокуратурата би трябвало да бъдат закрити. Съобщи също, че профилираното правораздаване е по европейска рекомендация, само че тя била да има профилирано правораздаване, което да дава резултати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР