Назначения срещу отчисления в ключови сектори като митници, енергетика, АПИ,

...
Назначения срещу отчисления в ключови сектори като митници, енергетика, АПИ,
Коментари Харесай

Как Копринков овладя държавата и схемите за 2 години

Назначения против отчисления в основни браншове като митници, енергетика, АПИ, Национална агенция за приходите, ВиК и служби за сигурност. Тази информация се съдържа в сигнали до Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратурата и самия Румен Радев по отношение на огромната активност на секретаря му по вътрешна политика Николай Копринков, научи „ Филтър “ от свои източници в службите.
Сигналите са за времето от първия длъжностен кабинет, назначен от Радев през май 2021 година до април 2023, когато четвъртото му служебно държавно управление съобщи щафетата на постоянния кабинет на Николай Денков. По това време са разпределени доста пари от страната към частния бизнес, а името на някогашния кмет на село Труд Николай Копринков се свързва с посредничеството сред институциите и корпоративните ползи.
Все още работят доста от договорите, за които се твърди, че са сключвани с тлъсти комисиони по времето на служебното ръководство и от фрагментите, конфигурирани във властта от Копринков. Те са за милиарди и ще работят години наред. Пример за това е договорът с турската компания „ Боташ “ за доставка на газ за 4 милиарда лв., от който страната ще е ощетена по изчисленията на специалисти в енергетиката. И зад него те виждат дългата ръка на Николай Копринков. Енергетиката е единствено една от сферите, следени от фрагменти на президентския секретар повече от 2 години.
За назначенията в най-ресурсните институции при започване на президентската власт са отговаряли Николай Копринков и Пламен Узунов. Преди няколко месеца Узунов бе намален от секретар в консултант. Според информация на „ Филтър “ сред двамата е имало голямо напрежение поради въздействие в разнообразни структури, а Радев е взел страната на Копринков.
Бизнесмени и висши държавни служители от дълго време споделят на свои доверени лица за мистериозна „ Тойота “, в която се товарят пари по поръчка на един от президентските секретари. След това отивала непосредствено на „ Дондуков “ 2, където несъмнено в помещение без прозорци и заплаха от подслушване пачките са разпределяни. За същата скица с пари в кеш се говореше и в минали интервали на ръководство в изпълнителната власт.
45-годишният Николай Копринков израства бързо под крилото на двама авторитетни мъже – олигарха Георги Гергов и мъжа до Весела Лечева през последните години Сотир Ушев. Копринков е приключил „ Физическо образование “ в Пловдивския университет, също както някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше прочут като „ физкултурника “. Става член на Българска социалистическа партия в Пловдив, когато организацията е ръководена от Георги Гергов. Именно той го прави кмет на село Труд, което е на няколко километра от покрайнините на Пловдив и се намира в съседство с военната база „ Граф Игнатиев “. Там служи Румен Радев като началник на Военновъздушни сили.
Като някогашен хандбалист, Копринков става и регионален координатор на Държавната организация за младежта и спорта, ръководена тогава от Весела Лечева. Тя беше длъжностен министър на спорта при Радев. Именно някогашната шампионка по спортна пукотевица, инцидентно или не, на 8 август предходната година записва гражданското съдружие „ Трети март “, което се счита за нещо като подготовка за бъдеща президентска партия. Мъжът до нея Сотир Ушев пък е продуцентът, а след това и настойникът на Копринков във властта. Ушев и Гергов са другари на Радев от години. Така през 2016 година Копринков става първо част от предизборния екип на Румен Радев, а по-късно и негов най-доверен човек в администрацията му като секретар по вътрешна политика.
Копринков е имал задачата да изчегърта фрагментите на ГЕРБ и Движение за права и свободи в държавната администрация и се оправя сполучливо, само че схемата на ръководство и отчисленията остават. За това се приказва елементарно, само че доста мъчно може да се потвърди, споделя източник на „ Филтър “ от Министерство на вътрешните работи. Там са постъпвали сигнали, само че по тях не е работено, изключително по време на служебните кабинети и на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков.
Докато се редуват разнообразни служебни държавни управления, Николай Копринков е в основата на няколко основни назначения в министерствата на стопанската система, екологията и превоза. Той персонално води при Радев съгражданите си от Пловдив Христо Алексиев, който беше и вицепремиер, и зам.-министъра на превоза Красимир Папукчийски, които са от Пловдив. В Града под тепетата се приказва, че и двамата са в масонската ложа, където съществени фактори са Георги Гергов и Николай Копринков. Министърът на земеделието Явор Гечев също е човек на Копринков. Неслучайно след края на служебната власт всички стават съветници и секретари на Румен Радев.
За началник на митниците при служебния кабинет беше назначен Павел Геренски, който при ръководството на кабинета Орешарски през 2013 година е началник на митницата в Пловдив. Според източниците на „ Филтър “ той е повдигнат до огромния пост от съгражданите си Николай Копринков и Пламен Узунов макар информацията, че е забъркан в схеми за контрабанда.
За ролята на Копринков в първите две служебни държавни управления призна и някогашният министър председател Стефан Янев, който беше от най-приближените хора на Радев, само че напусна властта в спор с него. Любопитна бе и топлата връзката сред Николай Копринков и разстреляната някогашна барета Алексей Петров. Хора от обкръжението на родения в тетевенското село Бабинци някогашен сътрудник на ДАНС разкриват по какъв начин той постоянно е показал непосредственост до секретаря на президента. Именно след срещи с Копринков потеглят част от слуховете, че Алексей Петров е гласен да оглави значима силова конструкция. Според други хора от администрацията на „ Дондуков “ 2 Николай Копринков доста постоянно си разрешавал да дава обещание неща, които в никакъв случай не е имал желание да извърши. Те дефинират някогашния кмет на село Труд като изпечен клеветник, кадърен да разчиства персонални сметки с врагове на гърба на президентската институция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР