Най-влиятелният полски политик Ярослав Качински, лидер на управляващата партия Право

...
Най-влиятелният полски политик Ярослав Качински, лидер на управляващата партия Право
Коментари Харесай

Ярослав Качински стана вицепремиер

Най-влиятелният полски политик Ярослав Качински, водач на ръководещата партия " Право и правдивост ", бе публично назначен през днешния ден за вицепремиер на Полша, заяви ДПА.

Качински, който бе министър-председател от 2006 до 2007 година, не бе заемал публична служба в държавното управление след връщането на власт на партията му в края на 2015 година

Новото полско държавно управление постави през днешния ден клетва пред президента Анджей Дуда. Церемонията се състоя в градината на президентския замък във Варшава при съблюдаване на обществена отдалеченост и други санитарни ограничения. Повечето министри бяха с маски и ръкавици. В началото на церемонията Качински не спазваше тези ограничения и с цел да се ръкува с него при връчването на досието с документите за предопределение, президентът Дуда също смъкна ръкавицата си. В края на церемонията Качински се отдръпна и не участва на фотосесията с президента и министрите.

След промяната в кабинета на Матеуш Моравецки броят на министерствата бе редуциран от 20 на 14. Освен вицепремиер Качински ще баде и отпред на комитета по вътрешни работи, правораздаване и национална защита.

Ключовите ведомства резервират своите досегашни титуляри - Збигнев Рау остава министър на външните работи, Мариуш Блашчак - на защитата, Мариуш Камински - на вътрешните работи, Збигнев Жобро - на правораздаването, Тадеуш Кошчински - на финансите и Адам Неджелски - на опазването на здравето. Двама досегашни вицепремиери остават на постовете си - Пьотър Глински, който е и министър на културата и националното завещание и спорта, и Яцек Сашин, министър на държавните активи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР