Най-важната промяна е, че се въвежда електронна система, която ще

...
Най-важната промяна е, че се въвежда електронна система, която ще
Коментари Харесай

Правителството прие спешни мерки срещу паралелната търговия с лекарства

Най-важната смяна е, че се вкарва електронна система, която ще следи придвижването на всички лекарствени средства на територията на България. Другата смяна е, че ще се постановат тежки санкции на нарушителите.

Вижте повече в директното включване в обедната ни емисия на Николай Минков

Най-важната смяна е, че се вкарва електронна система, която ще следи придвижването на всички лекарствени средства на територията на България от влизането им през граница, през огромните търговски вериги, през дребните аптеки и несъмнено и до лечебните заведения. И другата значима смяна в Закона за лекарствените средства са глобите. Ще има тежки санкции за нарушителите.

Малките аптеки ще бъдат глобявани при първични нарушавания с 10 000 лв., а при наново - с 20 000 лева Големите дистрибутори на лекарствени средства ги грози гроба от 25 000 лв. при първо нарушаване и лишаване на лиценза при второ такова.

И още нещо - вкарват се два положителни лекарствени описи.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Единият лист е за тези медикаменти, за които краткотрайно може да направи ограничаване в износа на медикаменти при определяне на дефицит, а другият лист е за лекарствените артикули, които в границите на предходните три месеца, търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят лекарствени артикули отвън нашата страна.
За задълженията на болничното заведение в Ловеч към този момент също има решение. Тя е един проблем, който е годен за съвсем всички лечебни заведения от този вид в България. Здравният министър е провел серия от срещи с кредиторите. Знаем, че 800 00 лева са блокирани от кредиторите на болничното заведение. Договорено е да бъдат разсрочени тези отговорности на 80 000 лева Това ще освободи запас, с който да бъдат платени септемврийските заплати на медицинския личен състав и ще даде опция за закупуване на най-важния консуматив - О2, с цел да може лечебното заведение да продължи да работи.

Подобно ще бъде ситуацията във Врачанската болница. Всички лечебни заведения с 50+1 държавно присъединяване ще се премине към диалог с техните кредитори и разсрочване на техните отговорности до търпими равнища, което ще разреши те да действат, да бъдат изплащани заплатите, да се купуват консумативи и да се лекуват пациентите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР