Най-тежкия български сумист в историята—Емил Жеков почина в сряда. 64-годишната

...
Най-тежкия български сумист в историята—Емил Жеков почина в сряда. 64-годишната
Коментари Харесай

България загуби най-тежкия си спортист - slava.bg

Най-тежкия български сумист в историята—Емил Жеков умря в сряда. 64-годишната легенда на сумото у нас си отиде след сърдечен арест.

Той остава в историята като пионер на античния японски спорт и индивидът проправил път към сумото на суперзвездата Калоян Махлянов—Котоошу. И двамата са от Великотърновския край, а за последно се видяха през лятото, написа „ България днес”.

Жеков се е почувствал зле във вторник вечерта и незабавно е отведен в болница в Търново. Първоначалната диагноза не допуска злощастен край, само че рано на идната заран огромното сърце на сумиста стопира да работи.

„ Много бодър, добър и доблестен човек. С него започнахме да градим сумото у нас”, споделя основателката на японския спорт в България—Лили Кънева.
„ Обичаше да се радостни и да се събира с другари. На никого неприятна дума не е споделил през живота си”, прибавя още тя.

Любителите на сумото до ден-днешен описват за борбите сред Емил Жеков и най-тежкия състезател в историята Емануел Ярброу.

В тези години персоналното тегло на българина е 215 кг, а неговият противник тежи шеметните 360 кг.

„ Бяха огромни противници, само че и големи другари. Свързваше ги добрината и големия апетит”, прибавя още Лили Кънева.

„ Емил беше като магнит. Бяхме на съревнование в Тайланд. Той доста обичаше басейните. За негов шанс имаше един тъкмо до прозореца. Без да се замисли Емо се хвърляше от прозореца. Пръските от водата стигнаха съвсем до небето. Тайландците бяха впечатлени и всеки искаше да го пипне за късмет”, споделя още тя.

След края на кариерата си сумистът става кметски наместник на две махали в община Стражица и оказва помощ на възрастните хора, с каквото може. Освен това в родния си край е прочут като разпален ловджия и занаятчия на мускатовата ракия.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР