Най-тежката нежелана реакция - фатален изход - е поводът за

...
Най-тежката нежелана реакция - фатален изход - е поводът за
Коментари Харесай

Здравният министър обяви причината за спирането на имунизациите с Астра Зенека

Най-тежката нежелана реакция - съдбовен излаз - е мотивът за днешното решение на управляващите да спрат имунизирането с AstraZeneca. Това стана ясно на ексклузивен брифинг в Пловдив с присъединяване на  здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

" Искам да дадем малко повече информация по отношение на решението за прекъсване на имунизацията на AstraZeneca. Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а точно съдбовен излаз за жена на 57 години. Ваксинацията е осъществена през вчерашния ден в 12 часа. Жената се е прибрала без никакви недоволства. Вечерта получава изострен зной, потърсен е екип на незабавна помощ в Пловдив. Колегите са на място навреме и откриват гибелта ", разгласи проф. Ангелов.

 Към момента не може да се приказва за директна причинно-следствена връзка сред имунизацията и гибелта, обяви доцент Павел Тимонов от Съдебна медицина.  Починалата жена е от Йоаким Груево и е била с голям брой съпътстващи болести, измежду които сърдечна непълнота. В момента се прави изследване има ли връзка сред болесттите на дамата и имунизацията й. Тя е била ориентирана от фамилния си доктор за консултация с кардиолог, който й е сложил ваксина в Медицинския център в Стамболийски в четвъртък към 12 часа, уточни пред публицисти шефът на РЗИ - Пловдив доктор Ваня Танчева-Манчева.

Жената е била с троен байпас и наднормено тегло, работната диагноза за момента е остра сърдечна съдова недостатъчност с белодробен отток, разгласи министърът и добави: " Категорично няма формирани тромби! " поради оповестени подозрения от други страни за сходна нежелана реакция, обвързвана по-конкретно с блокирана партида от имунизациите на Астра Зенека.  

Междувременно шефът на Изпълнителната организация по медикаментите маг.-фарм. Богдан Кирилов подреди със своя заповед да бъдат блокирани наличните в страната количества от имунизацията против COVID-19 с производител AstraZeneca. Ваксините ще останат блокирани до определяне на събитията и приемане на рекомендации от Комитета за лекарствена сигурност към ЕМА. В период до 24 часа AstraZeneca - България и „ БулБио - НЦЗПБ “ посредством районните здравни инспекции в страната би трябвало да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от имунизацията, да преустановят използването ѝ, гласи заповедта.  

Проф. Ангелов разгласи в Пловдив, че всички, записани в електронния указател за имунизация след прекъсването на препарата на " АстраЗенека ", ще получат служебно дата. Временно е спрян и регистърът за ново записване.

" Няма терзания за хората, които са се ваксинирали. Длъжни сме да вземем тази превантивна мярка със прекъсването на имунизациите. Нека хората да имат самообладание тези, които са се записали в електронната система. Решението има една единствена цел предварителна защита ", акцентира здравният министър и посочи, че нежеланите лекарствени реакции са 3 на 1000 свързани с болежка на мястото на имунизацията, температура. 

" Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, с цел да можем да сме сигурни, че след седем дни, когато излезе заключението на правосъдните медици, да вземем дефинитивно решение по какъв начин продължаваме с имунизацията с " АстраЗенека " ".

България е получила през днешния ден 80 000 ваксини на " АстраЗенека. Те ще бъдат складирани, а имунизацията ще продължи откакто се принесе организацията по медикаментите. Имунизацията в страната продължава с имунизациите на " Модерна " и " Пфайзер ", които обаче са в лимитирани количества. Очаква се доникъде на април да дойдат първи количества от утвърдената през вчерашния ден от Европейски Съюз еднодозова ваксина на " Джонсън и Джонсън " / " Янсен ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР