Най-старата демокрация в света отново задава модатаТри неща работят за

...
Най-старата демокрация в света отново задава модатаТри неща работят за
Коментари Харесай

Риши Сунак - висящият британски мост към Индия

Най-старата народна власт в света още веднъж задава модата Три неща работят за новия английски министър председател, само че меденият му месец във властта ще е къс
 

Едва ли можеше да има по-подходящ миг за възкачването на Риши Сунак на премиерския пост. На 24 октомври, началото на индийския празник на светлината Дивали, той стана първият министър-председател на Англия от индийски генезис, първият цветнокож министър председател на страната, първият хиндуист отпред на държавното управление и най-младият човек на поста за последните 200 години. 42-годишният Сунак пое юздите на Обединеното кралство в годината, в която някогашната перла в короната от времената на Британската империя - Индия - чества 75 години от оповестяването на своята самостоятелност.
-->
Символизмът не е от през вчерашния ден

Какво се случи в последните дни? Лиз Тръс изостави премиерския пост, а Борис Джонсън се отхвърли измежду ентусиазма си да се завърне отпред на властта. Така остана Риши Сунак да оглави държавното управление. Неговите събратя индийци (да не приказваме за британците!) по целия свят изпитват смесени усеща от това " възкачване на премиерския трон ", както някои консуматори в интернет шеговито го нарекоха.

Впрочем индийската диаспора по света има какво да вземе като образец от светкавичния напредък на този могъщ брокер в английската политика, подкрепят частично от годините на разтърсвания на " Даунинг стрийт " 10 и от разрива в редиците на консерваторите. Риши Сунак е роден в Саутхемптън, наследник на доктор и фармацевтка от Пенджаб, които емигрират първо в Източна Африка, преди да се открият във Англия. Сунак има типичната за един реакционер кариера - начално и приблизително обучение в частно учебно заведение, тапия от Оксфорд и голям брой фамилни връзки с парите. Преди да бъде определен за депутат през 2015 година той работи за разнообразни интернационалните финансови компании. Тогава се дами за своята съкласничка от Станфорд Акшата Мурти - щерка на индийския милиардер Нараяна Мурти, който през 80-те години на предишния век е измежду създателите на софтуерния колос Infosys. Финансовата кариера на Сунак и благосъстоянието на брачната половинка му ги направиха една от най-богатите двойки във Англия.

Политиката не е за наивници

В Народното събрание ранната поддръжка на Сунак за Брекзит му завоюва благоволението на водачите на консерваторите след отдръпването на Дейвид Камерън. Тереза Мей го назначи в своя кабинет през 2018 година, а откакто тя подаде оставка, Сунак се трансферира в лагера на Борис Джонсън. Последният му даде поста на министър на финансите и тъкмо там Риши Сунак се трансформира в нещо като звезда от епохата на Ковид-19. Неговите конференции и обществени обръщения към британците в първите месеци на пандемията, показващи " здрав дух в крепко тяло ", му завоюваха доста хвалби, въпреки да донесоха не една и две спекулации, че той може би се цели в поста на шефа си. Но Сунак се възползва от всеобщото публично усещане за подготвеност по-късно, по време на абсурда " партигейт " потопил кораба " Джонсън ". Риши Сунак ловко се справяше с политическата рецесия във Англия и напълно в точния момент подаде оставка от кабинета на Джонсън, сега когато утвърждението към премиера беше спаднало. След това се подреди и на опашката да наследи някогашния си шеф като водач на Консервативната партия. Някои тори се присмиваха на кандидатурата му заради желанието му да се меси в работата на експертите при налагането на ограниченията против коронавирус, както и поради готовността му да зареже Джонсън при първия знак за неуспех. Когато Риши Сунак стигна до балотаж против Лиз Тръс, партията реши да поддържа нея и го правеше до последно. Докато не пристигна моментът на истинатаЕ

Винаги играй етническата карта

Описаното дотук би било прословут политически напредък, в която и да било страна и при каквито и да е условия. Но при Сунак триумфът се добавя и от неговата етническа принадлежност, както и от религията му. Британските индийци, изключително изповядващите хиндуизма, исторически клонят към Лейбъристката партия, поради историята на фрапантен расизъм измежду консерваторите. Но през последните години, с възхода на популистите, повече британци от южноазиатски генезис се насочиха към център-дясното. Различни фактори способстваха за товаЕ

Хиндуисткият шовинизъм, засилил се при ръководството на премиера Нарендра Моди в Индия, разшири световното си наличие, подтикван частично от всеобщата дезинформация в обществените мрежи. От друга страна по-привилегированите индийски мигранти по света от ден на ден поддържат насочените към бизнеса политици. Консервативните политици в западните страни постоянно се възприемат като " другарски настроени към Индия ", т.е. към на процедура дясното държавно управление на Моди. Наистина, някои от най-видните английски политици от индийски генезис в международен мащаб се издигнаха при кабинетите на торите. Сред тях са Алок Шарма, който ръководеше миналогодишната конференция на Организация на обединените нации за климата, изтерзаната от кавги луда фенка на Маргарет Тачър Прити Пател, която бе министър и при Мей, и при Джонсън, и несъмнено Сюела Брейвърман, назначена в кабинета на Тръс, която бе принудена да подаде оставка предходната седмица за погрешно боравене с документи (и откакто направи мнения за индийските имигранти, които съвсем провалиха комерсиална договорка сред Англия и Индия).

Глас национален, глас божи

Как ли индийците в този момент гледат на новия министър председател Риши Сунак? Един преглед на могъщите обществени мрежи демонстрира, че всички погубени очаквания от времето, когато Тръс го победи за най-високия политически пост, се появяват още веднъж, защото индийците включиха новия министър председател в пожеланията към фамилиите си за Дивали.

След успеха на Сунак в конкуренцията в Консервативната партия обществените медии се изпълниха с мнения на хора, изразяващи вяра, че индийците най-сетне ще бъдат взети насериозно на международната сцена. Други обаче са по-скептични към премиера. Едно показателно известие гласи по този начин: " Той не е като множеството от нас. Той е изящен и богат, и е тъкмо като всички останали в Уестминстър. " Дори сътрудниците му консерватори са внимателни поради огромното му благосъстояние. Съпартиец на Сунак, който също е английски индиец, сподели пред Ройтерс, че новият министър-председател " е част от международния хайлайф ", за разлика от " елементарния човек, който върви на работа и се сблъсква с ежедневните проблеми ".

Вярата не е това, което беше

Много въпроси и отговори в диаспората са фокусирани, освен върху етническата принадлежност, само че и върху хиндуистката религия на Сунак. Последната има алегорично значение. В края на краищата той в този момент управлява партията на Уинстън Чърчил, който в миналото позорно наричал индийците " зверове със зверска вяра ". Поне незадълбочено Сунак съставлява огромен прогрес в страна, която е била жестока с индийците в продължение на епохи. Бизнесмен от Делхи сподели пред Ей Би Си Нюз, че това е " миг на горделивост за Индия ", че " страната, която ни управляваше толкоз дълго " в този момент миропомаза министър-председател от индийски генезис.

Сунак от своя страна се гордее с хиндуизма си. Той постави депутатската си клетва върху копие от " Бхагавад Гита " (най-важното писание в хиндуизма) и употребява наличието си в обществените медии, с цел да споделя фотоси на себе си, практикувайки своята религия. Това е изключително значимо в светлината на обстоятелството, че единствено преди четири години закостенял политик сподели, че празненствата, учредени на хиндуистката и мюсюлманска религия, са трансформирали Англия в " обхваната от престъпност клоака ". Възможно е новата позиция на Сунак като партиен водач да помогне сходни настроения в неговата партия да бъдат изчистени. Но той също по този начин небрежно беше " присвоен " от хиндуистки националисти, в това число от ръководещата партия в Индия, които се надяват изборът му да е добра вест за по-фундаменталистки форми на религията. Вероятно ще останат разочарованиЕ

Бъдещето не е цветно

Периодът на медения месец на Сунак като пример на английския мултикултурализъм евентуално ще бъде къс. А на индийския му генезис скоро никой няма да обръща внимание. Той наследява Англия, страдаща както от икономическа, по този начин и от енергийна рецесия, и вследствие на това рейтингът на утвърждението на партията му е грубо срутен. И за смут на доста индийци в Обединеното кралство и другаде, торите към момента са партията на строгите икономии, отричането на климатичните промени, репресиите и прегръщането на расизма под маската на шовинизъм. Сунак от време на време се опълчва на партийната линия по тези въпроси и най-малко има доста по-добри резултати във връзка с климата и стопанската система от Лиз Тръс. Но, както се вижда от конкуренцията на Консервативната партия това лято, той мъчно ще може да спре безконечния десен уклон на торите. Междувременно болшинството английски индийци към момента поддържат лейбъристите, а тези от тях без работа и бъдеще, все по-често назидавани и демонизирани от консервативните администрации, евентуално няма да получат облекчение или съпричастност от първия си цветнокож министър председател. Сунак се облагодетелства най-много от три неща: има добре основан и поддържан имидж, нов е на световната сцена и има голямо персонално положение. Така че той получава всичката обич тази седмица. А идната?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР