Най-продаваният вестник в Европа планира да съкрати позиции в редакционния

...
Най-продаваният вестник в Европа планира да съкрати позиции в редакционния
Коментари Харесай

"Билд" съкращава 200 позиции и ще замени някои с изкуствен интелект

Най-продаваният вестник в Европа възнамерява да редуцира позиции в публицистичния си екип, като размени някои от тях с изкуствен интелект. Това сочи имейл, изпратен от издателя на " Билд ", " Аксел Шпрингер ", до чиновниците и от " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Промяната, която евентуално ще засегне към двеста работни места, се прави в миг, когато " Аксел Шпрингер " се изправя пред необратимата наклонност за срив на тиража.

За десетителие тиражът се е свил от 2.85 на 1.1 млн бр.; за 20 години спадът е четирикратен. Скандали, свързани с обвинявания в полов тормоз и.

Замяната на действия от изкуствен интелект е единствено част от програмата за съкращения за 100 млн. евро. Отиват си и шест от 18-те районни издания на вестника, а това също ще докара до загуба на работни места. Според ФАЦ сходни стъпки би трябвало да се чакат освен в " Билд ", само че и в авторитетния " Ди Велт ", също благосъстоятелност на " Аксел Шпрингер ".

 Изкуственият разсъдък е причина за 5% от съкращенията в Съединени американски щати през май Изкуственият разсъдък е причина за 5% от съкращенията в Съединени американски щати през май

Едновременно с това най-големият издател на вестници в Европа се готви за времето, прдизвестено от основния изпълнтелен шеф Матиас Дьопфнер. Той към този момент съобщи през февруари проекта " Аксел Шпрингер " да бъде напълно цифрова медийна компания, само че и да навлезе в ерата на изкуствения разсъдък, когато съгласно него той ще е по-добър в събирането на информаця от журналистите; ще оцелеят единствено издатели с най-хубавото автентично наличие като проверяваща работа или мнения.

Според имейла вестникът " се разделя с сътрудници със задания, които в цифровия свят се правят от изкуствен интелект и/или автоматизирани процеси ". Позициите на редактори, коректори, фоторедактори и други " към този момент няма да съществуват такива, каквито са през днешния ден ".

Засега, наподобява, публицистите няма да са мощно засегнати; работата на страньора и цялостното оформление на страниците може да се окаже в ръцете на изкуствен интелект, представителят на " Аксел Шпрингер " Кристиан Зенфт. Според него репортерите и редакторите ще имат повече време и пространство за журналистическа креативност. Дългосрочно обаче, в случай че се съди по мненията на Дьопфнер, журналистическите позиции може да са в по-голяма степен застрашени.

Освен това прекосяването към напълно цифрова среда ще е въпрос на няколко години; облагите от хартията може да са намалели, само че към момента ги има. Към задачата издателството се придвижва последователно. Придобиването на " Политико " бе образец за интереса и към цифрови планове в Съединени американски щати.

 Най-големият медиен издател в Европа: изкуствен интелект може да размени публицистите Най-големият медиен издател в Европа: изкуствен интелект може да размени публицистите

" Билд " не би бил първата медия, прехвърляща задания на неестествен интелект; вършат го някои софтуерни и други издания в Съединните щати, във Англия и континентална Европа също има такива опити. През април обаче сп. " Ди Актуеле " в Германия уволни основния си редактор след изявление с легендата от " Формула 1 " Михаел Шумахер, напълно генерирано с неестествен нтелект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР