Най-ниските температури през април у нас ще са предимно между

...
Най-ниските температури през април у нас ще са предимно между
Коментари Харесай

Лудо време ни очаква през април: От минус 2 до 30 градуса, а за цвят - и гръмотевични бури!

Най-ниските температури през април у нас ще са най-вече сред минус 2 и 3 градуса, а най-високите - сред 25 и 30 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през април се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - сред 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на преваляванията приблизително за страната ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.

Прогнозата за трите десетдневия на април

В началото на април ще бъде относително топло, прохладно, с променлива, постоянно забележителна облачност и тук-там, повече в Западна България, с краткотрайни превалявания. Ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се намалят, ще доминира облачно време, основно в западната половина от страната с превалявания от дъжд, а в планините - от сняг. Относително по-малка възможност за превалявания има през интервала 6-8 април, когато и температурите ще се покачат и ще се приближат до климатичните правила. В края на десетдневието вероятността за превалявания още веднъж се покачва.

В началото на второто десетдневие преваляванията ще спрат и ще доминира слънчево време. Температурите ще се покачат още и се чака да бъдат по-високи от нормалните за интервала. Към средата на десетдневието вероятността за превалявания още веднъж се покачва и през втората му половина, през множеството дни, ще има условия за развиване на купесто-дъждовна облачност, за краткотрайни превалявания, след обяд с гръмотевици. Температурите релативно ще се намалят, само че ще останат над нормите.

През третото десетдневие се резервира наклонността за относително топло време. По-стабилно и с по-малка възможност за превалявания ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина още веднъж вероятността за по-чести краткотрайни превалявания и намаляване на температурите се покачва.

Характерните особености на април

Април е характерен пролетен месец. Температурите се покачват доста. Броят на слънчевите дни се усилва. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се намаляват под нула градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни стопляния се доближават летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните стихии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР