Най-много положителни проби за коронавирус на медицински персонал във видинската

...
Най-много положителни проби за коронавирус на медицински персонал във видинската
Коментари Харесай

Липсата на медицински персонал доведе до преструктурирането на отделенията във видинската болница

Най-много позитивни проби за ковид на медицински личен състав във видинската болница има в отделенията по неврология, кардиология, незабавно и вътрешно поделение. Има ли заплаха да затвори най-голямата болница във Видинско по време на пандемия?
Към този миг не се планува затваряне на болничното заведение, само че се обмисля да се преструктурират отделенията поради неналичието на медицински личен състав. Вчера бяха взети и последните проби на лекари, медицински сестри и санитари, които са към 450, а резултатите се чакат най-късно до неделя. Засега от лечебното заведение настояват, че има задоволително защитни дрехи, маски и ръкавици.
Според доктор Ивета Найденова - пълномощник на МБАЛ „ Света Петка “, сега има настрана помещение, в което има защитни средства - еднократни маски, многократни маски, защитни костюми, многократни костюми и всичко друго. Найденова добави, че "Обвиненията, които се хвърлят сега към нашия личен състав, че той е отговорен за всичко, че заразява пациентите, е доста жестоко. Всеки от нашия личен състав работи с заболели - това е нашата работа в действителност и в болничното заведение се работи с хора, които имат здравословни проблеми. Основният сега, както се оказва, е COVID-19 - инфекцията, с която в международен мащаб се борят нашите сътрудници, освен във Видин. Така че тази възможност за болест извън е също настояща и допустима. Не може да кажем, че един сътрудник е заразил всички пациенти или противоположното - че от един пациент са инфектирани всички останали. Може от член на фамилията на някой от инфектираните, разнообразни са. Не мога да кажа. “
Не такова е мнението на експертите в РЗИ. Директорът на РЗИ-Видин Венцислав Владински разяснява: „ Нашата догадка е поради изследванията, които са създали моите сътрудници в болничното заведение са, че болестта е пристигнала извън и това е най-вероятно от личния състав, а не от самите пациенти. Тъй като на първо време се появяват позитивни проби на сътрудниците от Неврологично поделение и от там двама пациенти към този момент го имат вируса. Въпреки че сега това поделение не работи, то не е спряно, а са сложени под домашна изолираност. Очаква се по-късно да бъдат пуснати втори проби на личния състав и, дай боже, те да са негативни, с цел да се върнат сътрудниците на работа и да продължи активността на отделението. “
Само 4 души са с COVID-19 от Дома за остарели хора във видинското село Гара Орешец. Именно там беше намерено огнище и за първи път в България в подобен вид обществено заведение. Излезлите проби на останалите настанени, както и на личния състав тамq са негативни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР