Най-младият участник извади кръста в Монтана 18-годишният Мартин Васко Миланов

...
Най-младият участник извади кръста в Монтана 18-годишният Мартин Васко Миланов
Коментари Харесай

За трета година Александър Лебешковски спаси кръста в София

Най-младият участник извади кръста в Монтана

18-годишният Мартин Васко Миланов извади Богоявленския кръст в Монтана. Мартин Миланов се конкурира с още 15 смелчаци. Само те, от авансово записаните 29-има, дръзнаха да скочат в ледените води на езерото в парк " Монтанезиум ". Ветеран в обичайния обред беше 52-годишният Замфир Борисов. Температурата на въздуха на Йордановден беше 1 градус под нулата.

Всички участници в " спасяването " на кръста бяха благословени от архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия. Те получиха от Община Монтана по 20 лева като подучване за тяхната съпричастност към огромния християнски празник и към традицията. Мартин бе заплатен със 100 лева от заместник-кмета на Община Монтана Тихомир Антонов. Младежът получи подарък и от регионалния шеф Росен Белчев.

На Богоявление, Негово Високопреосвещенство Старозагорският отслужи литургия в Катедралния храм " Св. Николай " в гр. Стара Загора

По-късно в парк " Йордан Капсамунов " бе осъществен обичайния обред по хвърлянето на Богоявленския кръст. 21 смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води. 21-годишният Мирослав Тачев от Раднево, взе участие за трети път, като през днешния ден съумя да стигне пръв до кръста.

Тринадесетгодишният Йоан Николов извади кръста на Богоявление от водите на река Вит

На 6-ти януари означаваме един от най-големите християнски празници - Богоявление (Йордановден). Традиционно и в град Тетевен се организира работа в църквата " Св. Всех Святих " и литийно шествие до моста, наоколо до НПГГСД " Сава Младенов ". Пред погледите на присъстващите, се състоя ритуалът по мятане на богоявленския кръст. В ледените води, с цел да извадят кръста, се хвърлиха седем смелчаци. Сред тях бе и Йоан Николов - единствено на 13 години, който извади кръста от водите на река Вит. Той бе поздравен за смелостта си от доктор Мадлена Бояджиева - Кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева - Председател на ОбС-Тетевен, след което получи и заслужена парична премия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР