Най-мащабните тенденции през 2024 г. няма да са нещо невиждано

...
Най-мащабните тенденции през 2024 г. няма да са нещо невиждано
Коментари Харесай

Новата 2024 г. не се очаква да предложи нови тенденции при разплащанията

Най-мащабните трендове през 2024 година няма да са нещо невиждано досега, а по-вероятно продължаваща еволюция на трендовете, които не са достигнали цялостния си капацитет, и на които станахме очевидци през 2023 година. Това предвиждат за процесите в областта на разплащанията от интернационалната финансово-технологична компания “Пейсейф ” (Paysafe Limited). 

Вградените заплащания (embedded payments) ще продължат да са измежду главните цели на финтех фирмите. Те освен ще продължат да основават нови решения за цифровите портфейли, само че и ще упорстват за по-високо равнище на консолидиране на платежни услуги в обичайните платформи за нефинансови услуги. Отдавна се приказва за изгодите от вградените заплащания и през 2024 година те ще бъдат още по-ясно изразени.

През идната година ще продължат да се развиват и децентрализираните финанси. През 2023 година всички следиха с неспокойствие какво ще се случи с тях и по-специално с незаменяемия токен (NFT, неповторим дигитален идентификатор, който е записан в блокчейн и се употребява за засвидетелствуване на благосъстоятелност и автентичност). Въпреки че технологията се приемаше добре от страна на консуматори и компании, не отсъстваха и провокации като, да вземем за пример, по-сериозно контролиране. През 2024 година няма да е изненада, че фирмите ще е нужно да се оправят с новите регулаторни условия, до момента в който надграждат и усъвършенстват прекарванията с този вид технологии.

Макар и отвореното банкиране да е познато от много време насам, то продължава да набира забележителна скорост. Все повече компании ще създават нови решения поради, че API-тата стават по-достъпни.

И до момента в който тези трендове се резервират и оформят бъдещето на финтех промишлеността, изкуственият разсъдък (AI) ще продължи да бъде съществена тематика на полемики и регулации, се споделя в известието на финтех компанията.

През 2022 година AI беше в полезрението на всяка една промишленост (ползван при заплащания от доста години), само че появяването на “ЧатДжиПиТи ” (ChatGPT) ненадейно даде скорост за неговото развиване.

ChatGPT се трансформира в незабравим инструмент заради обстоятелството, че направи една технология, прекомерно скъпа и комплицирана за схващане, налична за всички.

През 2024 година ще продължим да виждаме финтех компании, които употребяват нови модели на ChatGPT, с цел да подтикват продуктивността, без значение дали това е основаване на код, наличие или други. Генерираните спестявания от интеграцията на сходна технология биха могли да доведат до връщане на рентабилността назад в услугите на бизнеса – да вземем за пример посредством внедряване на все по-усъвършенствани чатботове, които да дават на потребителите по-персонализирано прекарване.

Що се отнася до заплащанията – изкуственият разсъдък може да помогне за усъвършенстване на платежния поток или бързо да откри най-достъпната или потребна алтернатива за заплащане за съответен консуматор и да му я даде. През 2024 година е допустимо за доста консуматори процесите на заплащане да бъдат все по-интуитивни.

Предвид обстоятелството, че от ден на ден хора имат достъп до напредналите технологии, банките и финтех организациите ще дадат приоритет на сигурността, с цел да защитят системите от евентуални кибер офанзиви.

Това е една от позитивните стъпки за промишлеността – посредством колаборация сред фирмите да се понижат рисковете, да се разработят по-добри механики за предотвратяване от пране на пари и финансови измами, както и възстановяване на киберсигурността, показват от финтех компанията.

Ако дадена финансова организация, да вземем за пример, придобие информация за кибергрупа, това може да бъде споделено с други компании, с цел да се подхващат нужните ограничения за сигурност. За да се видят тези изгоди, първо би трябвало да се пристъпи към еволюция в ръководството на данни. Това е предизвикателство, с което промишлеността ще се бори през 2024 година.

Очертава се трендовете през 2024 година да бъдат движени от непознатите аспекти на технологиите. Променящото се потребителско търсене евентуално ще бъде най-важният фактор, оформящ бъдещите прогнози.

Потребителите ще изискват по-голям избор, надеждност и сигурност. Традиционните способи на заплащане като дебитни и кредитни карти престават да бъдат норма, и ставаме очевидци на напредък на различни способи на заплащане, като eCash и цифрови портфейли, които могат да се употребяват от всички и на всички места.

През 2024 година за фирмите ще бъде мъчно да пренебрегват обществените и екологични потребности на потребителите, които са все по-добре осведомени по тематиките за ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, обществено и корпоративно управление). Потребителите могат да оказват напън върху услугите, които употребяват, с цел да подтикват нужната смяна.

Погледът към фитнех промишлеността за идващите 12 месеца е извънредно потребен, само че е значимо да се обърне внимание и на дълготрайните цели и тенденцитеи на развиване. Тук е и мястото да споменем квантовите калкулации – способността да се правят калкулации, които са експоненциално по-бързи от всеки път. Това, е колкото вълнуваща, толкоз и плашеща опция.

В композиция с другите процъфтяващи технологии като Изкуствен разсъдък и роботика, квантовите калкулации ни оферират взор към бъдещето, което може да бъде по-интересно, в сравнение с можем да си представим.

Paysafe Limited е водеща платформа за разплащания с опит в обслужването на търговци и консуматори в световния развлекателен бранш. Основната цел е търговци и консуматори да се свързват и реализират преводи безпроблемно, с помощта на водещи за промишлеността артикули в областта на обработването на заплащания, цифрови портфейли и онлайн кешови услуги.

Най-големият офис на Paysafe в света е в София с над 1400 чиновници, работещи в разнообразни посоки – продуктови и софтуерни разработки, обслужване на клиенти, риск мениджмънт, счетоводство и надзор, ИТ обслужване и други.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР