Най-малко 130 мигранти са се удавили след корабокрушение в Средиземно

...
Най-малко 130 мигранти са се удавили след корабокрушение в Средиземно
Коментари Харесай

Най-малко 130 мигранти са се удавили след корабокрушение край бреговете на Либия

Най-малко 130 мигранти са се удавили след корабокрушение в Средиземно море край крайбрежията на Либия. За това оповестяват филантропични организации, откакто телата на 10 души са били открити до преобърната надуваема лодка североизточно от Триполи. Друга лодка с към 40 мигранти на борда е в неопределеност. В издирването вземат участие избавителни екипи, чиято работа обаче е извънредно затруднена поради бурното море.

Организацията " СОС Медитеране " (SOS Mediterranee), която употребява избавителния транспортен съд " Океански викинг ", съобщи нощес, че във водите на Средиземно море североизточно от либийската столица Триполи са открити остатъци от гумена лодка, в която в началото имало към 130 души. Хуманитарният кораб не разкрил никакви оживели, само че забелязал най-малко 10 тела край останките, добави тя, представена от Асошиейтед прес.

" Съкрушени сме. Мислим за изгубилите живота си хора и за фамилиите, които може в никакъв случай да не схванат какво се е случило с околните им ", съобщи организацията.

В годините след подкрепения от НАТО протест през 2011 година, довел до свалянето от власт и убийството на дългогодишния деспот Муамар Кадафи, раздираната от боен спор Либия се трансформира в най-големия директен пункт за мигранти, бягащи от военни спорове и беднотия в Африка и Близкия изток.

Каналджии постоянно тъпчат обезверени фамилии в гумени лодки, непригодни за рисковия и дълъг път през Средиземно море, прочут като Централносредиземноморския път на миграцията.

Европейската филантропична организация добави, че от началото на годината в морето са се удавили над 350 души, без да се броят последните жертви.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР