Най-критичните моменти са, когато от мрачно време изведнъж преминем на

...
Най-критичните моменти са, когато от мрачно време изведнъж преминем на
Коментари Харесай

Психиатърът д-р Веселин Герев: Силната жега, която идва, мо...

Най-критичните моменти са, когато от тъмно време внезапно преминем на доста мощно слънцегреене

Всеки ден ни водят най-малко по един прегрял от слънцето човек - без значение дали от плажовете, или от градски разходки

Очите са входната врата на слънчевите лъчи и през тях се задействат тези механизми на внезапна възбуденост на душeвността

Ако ви прилошее в колата, сложете главата ​пред духалките на климатика, за една минута ще ви просветне

- Д-р Герев, предстоят ни няколко доста горещи дни. Каква е заплахата от жегите за човешката душeвност?

- По принцип огромната горещина, и по-специално мощното слънце въздействат възбуждащо на душeвността. Причината е, че по един биохимичен механизъм слънцегреенето усилва равнищата на серотонина. Докато човек първоначално се усеща по-спокоен, по-отпуснат, по-тонизиран и по-жизнен, откакто се презареди един тип от мощната слънчева светлина, се получава тъкмо противоположният резултат - човек става по-напрегнат, по-превъзбуден, губи си съня. И най-важното, получава признаци от сорта на сърцетуптене, аритмия, главоболие, световъртеж и гадене, изпотяване, мускулни крампи, сухота в устата, които са свързани с по този начин нареченото " слънчасване ". Погледът е замрежен, появяват се “звездички” или цветни кръгове. Тоест, това е така наречен централен механизъм за разстройство на сърдечния темп и периодичност, което е незабавно положение и може даже да заплаши живота на човек.

- Много се разяснява, че горещините обострят шизофренните разстройства. Така ли е в действителност?

- Нямам директно наблюдаване върху тях, защото персонално аз не се занимавам с такива положения. Мисля, че те би трябвало да бъдат обект на клиниките, тъй като те одобряват пациентите за лекуване периодичен, назначават им лекарства, по-късно ги наблюдават. Това е по-скоро по периферията на амбулаторната психиатрия. Другият миг е, че на всички, както и на тези хора, слънцето работи прекомерно възбуждащо. Затова е доста хубаво през идните слънчеви дни тази седмица, през които няма да има и един облак на небето, всички хора със сърдечносъдови проблеми и психологични проблеми, а и здравите, несъмнено, да не се излагат на слънце.

- За кои хора е най-опасно слънцето? Кои би трябвало да внимават най-вече?

- По принцип е рисково за всички. Сега има един подобен проблем, че до момента в който в България имахме промишленост, въздухът беше много нечист и тези прахови частици някак си намаляваха резултата на ултравиолета. Сега обаче се получава по този начин, че въздухът е кристално чист и слънчевите лъчи са изключително мощни. Най-критичните моменти са, когато от тъмно време внезапно преминем на доста мощно слънцегреене. Тогава и тялото, и душeвността нямат опция да се приспособяват толкоз бързо на тази внезапна смяна и се получава доста мощна фотостимулация. От няколко години споделям, че всеки ден ни водят най-малко по един прегрял от слънцето човек - без значение дали от плажовете, или от градски разходки, има някои хора, които доближават до положение на полуда. Разбира се, това нещо се овладява, само че просто желая да подчертая какъв брой мощно е слънцегреенето и какъв брой е нездравословно за човешката душeвност.

- Тоест, жегата може да ни изкара отвън естественото ни положение?

- Не може, а напряко ни изкарва. Затова, в случай че на някого му се постанова да излиза в обедните часове - сред 13 и 15 часа, когато слънцето е най-силно, тогава е най-добре човек да носи шапка и слънчеви очила наложително. Причината е, че точно очите са входната врата на слънчевите лъчи и през тях се задействат тези механизми на внезапна възбуденост на душeвността и оттова към този момент въпросните телесните промени, за които ви обясних доскоро. Все по-малко се смята от становище на сърдечносъдовата система, че топлината работи съдоразширяващо, а студът - съдосвиващо. Това някак си може да се изтърпи като обезщетителен механизъм от сърдечносъдовата система и да се преодолее, само че мощният гърмеж, който се получава централно, тези внезапни съмнения на центровете, ръководещи съдовия тонус и съдовия темп, могат да бъдат съдбовни. Там реакцията е гръмотевична. Докато в периферията реакцията е плавна и поредна и организмът включва обезщетителни механизми. Затова е доста значимо главата да бъде защитавана от слънцето и при прегряване мощно да се охлажда.

- В тази връзка има един способ за експресно изстудяване, който доста лекари считат за рисков - когато човек прегрее, да си постави главата под струята на чешмата. Опасно ли е това в действителност, или е метод да се спасим от затруднения?

- Точно това е методът да може главата да се охлади оптимално бързо. Най-малкото човек би трябвало да се наплиска със студена вода или да застане под климатик. Ако пък пътува и усеща такива признаци на прегряване, да включи климатика на колата и да си постави главата ​пред духалките, да поседи по този начин една минута и незабавно ще му просветне. Но този резултат е много неустойчив. Най-добрият вид, несъмнено, е да се носят слънчеви очила и шапка.

- Какво ще кажете за комбинацията сред алкохол и горещина? Как се отразява на душeвността ни? Знаем, че лятото обичаме да прекаляваме с алкохола, изключително до момента в който сме на отмора.

- Комбинацията слънчева светлина и алкохол е просто атомна бомба за главата. Всички тези признаци, за които говорихме, се усилват десетократно и се стига до по този начин наречения серотонинов синдром, който даже може да заплаши живота на човек, в случай че не бъдат взети съответните незабавни ограничения. Препоръчително в тази ситуация е да не се пият концентрати, тъй като те са доста мощни пресори на серотонина. Препоръчва се да се пи​йва по малко бира, по малко охладено бяло вино или пък мощно разредени коктейли, в случай че изобщо човек желае да пие алкохол и е в компания. Винаги съм се шегувал, тъй като споделят, че на нашето море идват хора на алкохолен туризъм, хубаво е, че алкохолът е разводнен, тъй като към всеки хотел трябваше да има гробищен парк. Колкото е по-разреден алкохолът с всякакви добавки, толкоз по-щадящ е за здравето и душeвността на човек, изключително когато е на плаж. През последните няколко дни в практиката ми идват хора с тежки психологични проблеми след приложимост на алкохол. Става дума за нередовни пиячи, които по време на горещините са употребявали алкохол на запоен вид. Механизмът на отравяне в действителност е този серотонинов синдром, за който приказвам. Ето за какво поучавам да не се употребява алкохол по време на горещините. В противоположен случай дълго чаканата отмора може да се трансформира в терапия.

визитка

Д-р Веселин Герев е експерт по психиатрия, лекува положения на паника, безпокойствие, напрежение, под паника рецесии, меланхолия и бодърствуване. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 година Защитава компетентност по психиатрия през 1997-а. Консултант е на ВМА в интервала 1999-2001 година От 2002-ра е психиатър на свободна процедура. Провел е специализация в Университетска клиника - Франкфурт/Майн.

Д-р Герев вкарва първи в Европа услугата " консултация по скайп ", която набира все по-голяма известност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР