Най-голямото находище на редкоземни метали в Европа беше открито в

...
Най-голямото находище на редкоземни метали в Европа беше открито в
Коментари Харесай

Шведска фирма предлага екологично производство на стомана

Най-голямото находище на редкоземни метали в Европа беше намерено в шведския град Кируна неотдавна. Там се намират 80% от залежите на желязна руда в целия Европейски съюз. Тя се добива на към 1600 метра дълбочина и е главният съставен елемент на стоманата. Сега шведска компания предлага производството на стомана да стане по-екологично благодарение на нова технология.

" Желязната руда се състои от желязо и О2. За да отстранят кислорода, в този момент клиентите ни употребяват въглища и въглерод, които образуват въглероден диоксид. При новия развой обаче водородът се обработва, образувайки единствено водна пара. Така производството е напълно без въглероден диоксид ", споделя Сузан Ростмарк.

Фондът за нововъведения на Европейския съюз е подкрепил този план с над 140 млн. евро. За развиването на новото европейско находище обаче са нужни огромни вложения и проучвания. 

Шведското държавно управление, което в този момент оглавява Съвета на Европейски Съюз, има собствен проект за реализиране на резултати по Зелената договорка, който включва повече държавни дотации. Този месец Европейската комисия ще предложи зелен промишлен проект за Европа, както и Европейски фонд за суверенитет, обвързван с увеличение на обществените вложения. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР