Най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа беше открито край

...
Най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа беше открито край
Коментари Харесай

Най-голямото находище на редкоземни елементи беше открито в Швеция

Най-голямото находище на редкоземни детайли в Европа беше намерено край най-северния град в Швеция. Районът може да изиграе основна роля в европейския преход към електрически превоз и възобновими енергийни източници.

Кируна - името на шведския град оттатък Северния полярен кръг от епохи се свързваше единствено с близката мина за рандеман на желязна руда. Докато в региона не беше намерено находище от най-малко един милион тона редкоземни оксиди.

Ян Мострьом, президент на минна компания: " Проучванията ни демонстрират, че сме разкрили най-голямото находище на редкоземни детайли в Европа и ще продължим да го създаваме ".

Залежите към момента се изследват. Капацитетът им евентуално ще се окаже по-голям от прогнозните мащаби.

Ебба Буш, министър на енергетиката на Швеция: " Това е значимо събитие, което може да изиграе основна роля за обезпечаване на зеления преход в Европейския съюз ".



Ще е нужно време за създаването на мината. Добивът от залежите ще стартира след 10 до 15 години. Редкоземните детайли се употребяват за производството на необятна гама от модерни елементи и артикули: мотори за електрически автомобили, генератори за вятърни турбини, твърди дискове, портативна електроника, микрофони, плазмени екрани и оптични нишки.

Ценните минерали са повече от нужни за нисковъглеродната европейска стопанска система и за електрическия превоз. Целите на Европейския съюз до 2035 година са последователно да прекрати производството на транспортни средства с мотори с вътрешно горене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР