Най-голямото българско хоро се изви под Акропола в гръцката столица

...
Най-голямото българско хоро се изви под Акропола в гръцката столица
Коментари Харесай

Най-голямото българско хоро се изви под Акропола

Най-голямото българско хоро се изви под Акропола в гръцката столица Атина под съпровода на стоте каба гайди и песните на националния артист Илия Луков. Над 3 хиляди наши сънародници сплоти първия български събор в Гърция.

Той се състоя в центъра на Атина и хора от цялата страна, които живеят и работят тук пристигнаха, с цел да се забавляват дружно. Датата не бе определена инцидентно. Събитието е по случай Деня за амнистия и бе маркирана и 141-та годишнина от Освобождението.

Организатори на събитието са сдружението " Нашенци " с началник Богомил Борисов. Реч произнесе посланикът на България в Гърция Н.Пр. Валентин Порязов, както и гръцкият евродепутат от партия Сириза Костадинка Кунева. Тя бе освиркана сега, в който разгласи, че с цел да може и българи и гърци да я схващат ще приказва на гръцки език.

" Искаме да слушаме българска тирада за това сме се събрали тук. Или приказва на български или слизай от сцената ", извикаха събралите се хора. След този голям гаф от страна на Костадинка Кунева празникът продължи с цялостна мощ и големият площад " Кодзя " бе разтресен от танците на българите.

Песни като " Йовано, Йованке ", " Кой уши байрака ", " Либе, либе ", " Кога зашумят шумите " огласяха големия площад и можеха да се видят сълзи на благополучие и носталгия в нашите сънародници. Именно в Гърция е най-голямата българска диаспора. Над 300 000 наши сънародници живеят и работят в южната ни съседка.

Организаторите дадоха обещание, че следващата година още веднъж ще се състои събитието в деня, в който си вземаме амнистия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР