Най-голямата швейцарска банка UBS е предложила да купи Credit Suisse

...
Най-голямата швейцарска банка UBS е предложила да купи Credit Suisse
Коментари Харесай

UBS предложи да купи Credit Suisse за 1 млрд. долара

Най-голямата швейцарска банка UBS е предложила да купи Credit Suisse за 1 милиарда $, оповестява Financial Times.

Сделката може да бъде финализирана още в неделя, а швейцарските управляващи обмислят смяна в законодателството, която би могла да избегне процедурата по гласоподаване от страна на акционерите на UBS и Credit SUisse за реализирането на транзакцията.

Споразумението за придобиване на всички акции може да бъде подписано до часове, а цената е дребен дял от пазарната оценка за Credit Suisse при затварянето на търговията в петък.

Офертата, направена в неделя заран, е с цена от 0,25 швейцарски франка, която акционерите да получат под формата на дялово присъединяване в UBS. За съпоставяне, в петък цената на акциите на Credit Suisse беше 1,86 швейцарски франка.

Оценката на UBS наподобява като тежка присъда за положението на съперника им, който има 14 милиарда $ годишни доходи и ръководи активи за 1,4 трилиона $.

FT показват, че обстановката е доста динамична и няма гаранции, че изискванията ще останат същите или че ще се стигне до дефинитивно сключване на съглашението за придобиване.

Условията са мощно повлияни от Швейцарската национална банка и финансовия регулатор Finma. В сряда Credit Suisse изиска от централната банка да ѝ даде незабавна кредитна линия от 50 милиарда швейцарски франка.

Дори тази избавителна мярка не предотврати спомагателното обезценяване на акциите ѝ, а клиентите на Credit Suisse продължаваха да изтеглят парите си. Тогава Националната банка се намеси с предложение за наложително обединение поради терзанията за жизнеспособността на втората по величина финансова институция в Швейцария.

Според данни на FB - единствено за един ден изтеглянето на депозити от Credit Suisse e стигнало 10 милиарда швейцарски франка. За последните три месеца от предходната година клиентите на групатаса изтеглили 111 милиарда швейцарски франка.

В събота швейцарското държавно управление се събра на съвещание, с цел да разиска изключителни ограничения, които да усокрят договорката по придобиването на Credit Suisse от UBS.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР