Най-голямата германска авиокомпания „Луфтханза обяви, че отменя над 1000 полета

...
Най-голямата германска авиокомпания „Луфтханза обяви, че отменя над 1000 полета
Коментари Харесай

Стачка на "Луфтханза" отмени над 1000 полета

Най-голямата немска самолетна компания „ Луфтханза " разгласи, че анулира над 1000 полета поради еднодневна стачка в сряда (27 юли). Наземният личен състав на компанията ще изрази недоволството си в разгара на летния сезон, когато пътуванията на европейците зачестяват.

Стачките и дефицитът на личен състав към този момент принудиха европейските самолетни компании, измежду които и „ Луфтханза ", да анулират хиляди полети. Това провокира големи опашки на огромните летища на континента - главно в Германия, Италия, Англия, Белгия, Нидерландия и Швейцария.

Германската самолетна компания анулира 678 полета от и до Франкфурт, множеството от които бяха планувани за сряда, както и 345 полета от и до Мюнхен. Ще бъдат наранени още летищата в Дюселдорф и Берлин. Засегнатите пасажери са над 130 хиляди. „ Луфтханза " разгласи, че в четвъртък и петък може да има още анулирани полети.

Стачката е дело на немския синдикат Verdi. Около 20 000 души от личния състав на „ Луфтханза " не са удовлетворени от развоя на договарянията за заплати и упорстват за нарастване с 9,5% за интервал от 12 месеца, като самото трудово заплащане би трябвало да бъде увеличено с най-малко 350 евро.

„ Луфтханза " към този момент предлага нарастване от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 година, плюс нарастване с 2% от средата на 2023 година според от финансовите резултати на компанията. Verdi обаче отхвърли тази оферта, тъй като в нея не е регистрирана възходящата инфлация.

Заместник-председателят на Verdi Кристин Беле изясни, че настояванията на синдиката са свързани с претоварването и с неналичието на личен състав, както и поради проектите за тригодишно понижаване на заплатите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР