Най-голямата енергийна компания в Дания обяви днес, че Русия спира

...
Най-голямата енергийна компания в Дания обяви днес, че Русия спира
Коментари Харесай

Русия спря доставките на газ за Дания

Най-голямата енергийна компания в Дания разгласи през днешния ден, че Русия стопира доставките на природен газ заради отхвърли ѝ да заплаща за тях в рубли, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е следващата ескалация на напрежение в енергетиката в Европа заради войната в Украйна, разяснява АП. Още в края на април Русия спря газовите доставки за България и Полша, а през май и за Финландия, които също отхвърлиха да изпълнят нейното условие да заплащат за тях в рубли. Вчера от Москва стопираха кранчето и на Нидерландия. Датската енергийна компания " Йорстед " (Orsted) разгласи, че не чака да ограничи доставките на природен газ за своите клиенти. " Запазваме безапелационната си позиция, че няма да плащаме в рубли. Бяхме готови за това развиване на нещата ", съобщи основният изпълнителен шеф на Мадс Нипер. От компанията оповестиха, че заради прекъсването на съветските доставки Дания ще стартира да купува по-големи количества газ от европейските газови пазари.

Според датската енергийна организация през първите 18 седмици на 2022 година съветските газови доставки са формирали към 25 % от потреблението в Европейски Съюз. От организацията оповестиха, че прекъсването на съветските доставки няма да има непосредствени последствия за страната. " Разполагаме с газови ресурси и доставките за клиентите ни към момента са обезпечени ", оповестяват от организацията. В Дания към 380 хиляди семейства се отопляват на газ. В края на март съветският президент Владимир Путин подписа декрет, с който изисква страните в листата на така наречен " вражески страни " да стартират да заплащат за съветския природен газ в рубли. Това се случи месец след началото на военната инвазия на Москва против Украйна, която стана мотив Съединени американски щати, Англия, страните членки на Европейски Съюз и други страни да наложат наказания против Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР