Най-голямата българска софтуерна компания "Булпрос" се слива с германската ec4u

...
Коментари Харесай

"Булпрос": сделка №3 на българския IT пазар

Най-голямата българска софтуерна компания "Булпрос " се слива с немската ec4u и става мажоритарна благосъстоятелност на европейския фонд Silverfleet Capital. Официално оценката, при която е направена договорката, ще бъде ясна евентуално през май, импровизирано е сред 90 и 100 млн. лева Продажбата може да отпуши и още продажби на български IT компании с сходни проекти отпреди корона рецесията.
Най-значимата във финансово измерение продажба на българска IT компания от близо пет години насам и третата най-голяма в локалната софтуерна корпоративна история. Постижението е в договорката за " Булпрос ", която по едно и също време ще се сплоти с немската ec4u, а мажоритарен притежател на новосъздадeното сдружение ще стане европейският фонд Silverfleet Capital.

Официалната сума по договорката ще е ясна при утвърждението на националните регулаторни органи, което се чака през май. Но по информация на два източника на " Капитал " оценката на " Булпрос ", при която са направени сливането и придобиването, е сред 90 и 100 млн. лева

Така след няколкогодишно търсене на нов кредитоспособен, по-силен и умел интернационален притежател най-голямата софтуерна компания с български създатели се глобализира. А договорката с фонда може да задвижи и още сходни продажби, индикации за които също имаше през последните години.
Бавната смяна
Със договорката се поставя край на относително дългото търсене на покупател на " Булпрос ". През годините по клюки се обсъждаха разнообразни разновидности, в това число и продажба в комплект с друга българска компания за разработка на програмен продукт - " Скейл фокус ". В амбициозното начало даже се търсеше оценка от 100 млн. евро. Според информация на " Капитал " преди време " Булпрос " е водила договаряния за продажба с различен американски фонд, само че до договорка не се е стигнало. Крайният резултат на сегашната договорка не е цялостен излаз. Като акционeри в новата конструкция остават създателите на компанията Ивайло Славов, Петър Душанов, Деница Михова и Йордан Гинев. Излизат българските фондове NEVEQ и BlackPeak, които държаха надлежно 7 и 15% и направиха първите си вложения в сдружението преди пет години.
Капитал - брой 12
Все още не е ясно каква част от новообединената компания ще държат създателите. Поне на пръв взор " Булпрос " би трябвало да е по-голямата компания в договорката - при оповестяването на сливането бе посочено, че новото сдружение ще има " над 1400 чиновници и 25 офиса в 11 страни ". Служителите на " Булпрос " сега са над 1000, а офисите - 20.

Точно съпоставяне във финансово отношение с немската компания не е допустимо - приходите и облагата на ec4u не са обществена информация, само че импровизирано са към 40 млн. евро за предходната година. Консолидираните доходи на " Булпрос консултинг " за 2019 година, последната налична в Търговския указател, възлизат на 86.4 млн. лева, а облагата - на 3.7 млн. лева, което я прави най-голямата чисто българска софтуерна компания в страната по оборот. Четирите сдружения преди нея са клонове на задгранични компании - Paysafe, VMware, Progress и SAP. От " Булпрос " разясниха, че данните за 2020 година към момента не са обработени.

Българското сдружение, през което оперира ec4u - " ес4ю специалист консултинг ", има доходи 1.27 млн. лева и облага 654 хиляди лева за 2019 година " Булпрос " и ec4u работят взаимно от три години, когато немската компания отвори офис в България, към който причисли хора от българския разработчик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР