Най-големият страх на грузинците е европейският им път и европейското

...
Най-големият страх на грузинците е европейският им път и европейското
Коментари Харесай

България има страна близнак от другата страна на Черно море, но никой не говори за нея

Най-големият боязън на грузинците е европейският им път и европейското им развиване да бъдат спрени. Това сподели журналистът и режисьор Емил Спахийски в предаването  " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. Той живее и пътува до Грузия в последните седем години и е очевидец на първите огромни митинги в някогашната руска република.

По думите му България и Грузия са " непознати братя близнаци “, разграничени от Черно море. " Това, което се случва в България, е безусловно същото, което се случва и тук. Нашите страхове, че едни политически сили ни теглят към Москва, към зоната на въздействие на Руската империя в Грузия, са доста по-силни “, разяснява журналистът.

След разпада на Съюз на съветските социалистически републики Грузия изживява доста тежка революция. " Тя продължи много време, взе извънредно доста жертви, хората бяха на ръба на оцеляването, докара на власт мафията – ние даже не сме сънували такава свирепост и престъпност. Когато си стъпи на крайници и беше една от най-бързоразвиващите се стопански системи във всички аспекти, стартира войната през 2008 година Затова отношението към Русия е доста по-различно и страхът, че Москва може да стъпи тук, е голям “, изясни Емил Спахийски.

Това е и повода за митингите във връзка опитите на ръководещите в Грузия да прокарат Закон за задграничните сътрудници. Той цели възбрана на медии, финансирани от неправителствени организации от чужбина, а опасенията на грузинското общество са, че по този начин ръководещите желаят да лимитират финансирането на самостоятелните медии и да наложат надзор. Затова те назовават този закон " съветският закон “.

В момента Русия държи над 20% от територията на Грузия под надзор.

Според Спахийски грузинците не усещат поддръжка от Запада и се усещат изоставени като общество. " Ако Грузия беше призната в НАТО през 2008 година, нещата щяха да бъдат необратими. Всяко нещо, което се направи, с лек намек, че може да се тръгне към някогашния Съветски съюз, тук провокира не просто суматоха, а яд, и то обективен. Грузия би трябвало да избере своя път и защото няма ясната и безапелационна поддръжка от Запада, те избират някакъв междинен път, който е надалеч от фантазията за влизане в Европейския съюз, и това е да бъде по средата сред Китай, Русия и Европа. Това е най-голямата неточност на Запада, тъй като това можеше да бъде плацдармът на Европа за Азия и Черно море можеше да бъде затворено, в случай че бяха приели бързо и стремително Грузия в Европейския съюз “, съобщи журналистът.

Класацията по независимост на медиите на " Репортери без граница “ отпраща Грузия от 77-мо на 103-то място. Спахийски означи, че цензура върху обществените медии няма, само че надзор върху огромните медии съществува.

Журналистът означи, че в Грузия сега живеят доста руснаци, украинци и беларуси, които не желаят да са част от военните дейности на Русия. " Но грузинците имат доста отрицателно отношение към руснаците тук, макар че те са най-многобройните им туристи “, добави той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР