Най-големият проблем на българското образование е, че ние сме бавни

...
Най-големият проблем на българското образование е, че ние сме бавни
Коментари Харесай

Денков: Бавим се, а дигитализацията в образованието само ще се забързва

Най-големият проблем на българското обучение е, че ние сме мудни по отношение на протичащите се към нас промени и единственото място, където има триумф - е покачването на заплатите .

Това съобщи през днешния ден министърът на образованието Николай Денков, който участва на онлайн конференция, на която бе показана пътна карта за учителите и образованието на Световната банка .

Денков първоначално благодари на специалистите за техните рекомендации, а в края на полемиката сподели заключителни думи. " Трябва да помислим в образователните стратегии да се вкарат зелените аспекти, екологията, СТЕМ-центрове ", сподели той и разгласи: " Големият проблем е, че ние сме мудни в реакциите на измененията, които се случват към нас, а те ще се форсират . ".
 Родителска организация: Готви се протест на анти-COVID ограниченията и опорочаване на отдалеченото образование
Родителска организация: Готви се протест на анти-COVID ограниченията и опорочаване на отдалеченото образование

Родители желаят присъствено образование без децата да се тестват…

Освен обективните коронавирус компликации, ще би трябвало да се работи по Закона за учебното и предучилищното обучение , по проблемите при асистиране и финансиране и по какъв начин ще се вкара системата за добавена стойност.

" Ще стане още по-динамично, има промени във, дигитализацията влезе поради коронавирус, само че тя няма да излезе , ще стане по-бърза, работи се по нови платформи, които ще влизат през идващите 1-2 година " Ако не се промени методът, нямаме никакъв късмет да се оправим, това е най-големият проблем, с който ще се сблъскаме ", безапелационен бе Николай Денков.

В отчета на Световната банка към българската просветителна система той не усетил тези акценти, а би трябвало да участват, в случай че желаеме да се оправим идващите месеци и години . Това значи, че би трябвало да се построи система, която да прави разбор на данните, който да се случва всекидневно. Такава система няма през днешния ден, въпреки и да има значителен прогрес в осведомителната система на МОН , подлага на критика той.

Относно новите учители и стратегиите за менторство, за обмяна на опит - Денков счита, че би трябвало да има противоположната връзка.
 Докато Денков не види проби в склада, не споделя дати за учениците
Докато Денков не види проби в склада, не споделя дати за учениците

Според данните вирусът се популяризира по-бързо в учебните заведения, в сравнение с приблизително за страната

Министърът проучва и компликациите пред учителите - деца, които не знаят български, да се приготвят за година, създаване на система - като се появи нов проблем , да има опция за няколко месеца да се влезе с учителите. Не успяхме с всички провокации по време на ковид , продължавахме да образоваме учителите да се оправят с хибридното образование и с присъствено и неприсъствено по едно и също време, регистрира обаче Денков.

За него най-голямо предизвикателство ще е по какъв начин да се динамизира разбора на данните, тъй че да има връзка сред обществените сътрудници, висшите учебни заведения и дирекциите , които да са посредник и координатор, с цел да се оказват помощ на всички останали.

" Разговорът би трябвало да мине в проект и би трябвало да се види какви ще са целите на постоянното държавно управление, които да бъдат отразени в съдружно съглашение, какъв ще е екипът , само че първа задача е да се направи проект осъществяване на тези проблеми ", заключи Николай Денков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР