при катастрофа с хеликоптер доведе до пауза в преговорите на

...
при катастрофа с хеликоптер доведе до пауза в преговорите на
Коментари Харесай

Смъртта на Раиси - поредната спънка в преговорите на МААЕ с Иран

при злополука с хеликоптер докара до пауза в договарянията на Международната организация за атомна сила с Техеран за възстановяване на съдействието с нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации. Това съобщи шефът на МААЕ Рафаел Гроси, представен от " Ройтерс ".

" Те са в интервал на печал, който би трябвало да бъде почетен ", уточни той.

" Но щом това завърши, ще се ангажираме още веднъж ", увери Гроси и дефинира обстановката като " краткотрайно спиране, което се надявам да завърши до няколко дни ".

По негови думи МААЕ възнамерява да продължи техническите полемики с Иран, само че те към момента не са се състояли заради злополуката с хеликоптер предишния уикенд, при която починаха президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амирабдолахян.

МААЕ е изправена пред редица провокации в Иран - от неотдавнашното недопускане на доста от най-опитните специалисти по обогатяване на уран в иранския ревизионен екип до упорития, открити в недекларирани обекти, макар траялото с години следствие на МААЕ.
 Иран се похвали с позитивни и продуктивни договаряния с МААЕ
Иран се похвали с позитивни и продуктивни договаряния с МААЕ

Гроси се пробва да ускори надзора върху нуклеарната активност на Техеран

Агенцията се пробва да разшири надзора си върху нуклеарната активност на Иран на фона на продължаващия прогрес на програмата на страната за обогатяване на уран.

Иран обогатява уран до 60% непорочност , покрай към 90-те %, нужни за основаването на атомна бомба. Ако този материал бъде обогатен в допълнение, той би бил задоволителен за две нуклеарни оръжия, съгласно данни на МААЕ.

Техеран отхвърля да се пробва да само че никоя друга страна не е обогатявала уран до това равнище, в случай че няма за цел такова произвеждане.

В момента Иран разполага с към 140 кг уран, обогатен до 60% , уточни Гроси. Според калкулации на МААЕ теоретично това е задоволително количество, в случай че се обогати в допълнение, за три нуклеарни бомби. За съпоставяне, в последния тримесечен отчет на МААЕ от февруари се посочваше, че Иран има 121,5 кг, задоволителни за две атомни бомби.

Иран продължава да създава на месец към 9 кг уран, обогатен до 60%, сподели още Гроси. Освен това уран се обогатява и до по-ниски равнища, на които има задоволително материал за евентуално повече бомби.
 МААЕ: Иран усилва обогатяването на уран
МААЕ: Иран усилва обогатяването на уран

Иран към този момент има задоволително уран, за основаването на три нуклеарни бомби

Гроси, който преди две седмици съобщи, че желае скоро да стартира да вижда съответни резултати за усъвършенствано съдействие от Иран, повтори тази вяра, само че посочи, че по-широкообхватна договорка ще изисква " малко повече време ".

Засега неговият екип не е постигнал прогрес по главните въпроси.

" Крайно време е да има някакво съответно пояснение какво е това ", настоя Гроси за следите от уран в недекларирани обекти.

Той предизвести, че доверието в доста елементи на света към Иран във връзка с нуклеарния въпрос понижава.
 Иран заплаши да преразгледа нуклеарната си теория
Иран заплаши да преразгледа нуклеарната си теория

На фона на израелските заплахи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР