Най-големите банки в САЩ изпратиха успешна година. © Chris Keane

...
Най-големите банки в САЩ изпратиха успешна година. © Chris Keane
Коментари Харесай

Най-големите банки в САЩ отчетоха рекордна нетна печалба от 120 млрд. долара

Най-големите банки в Съединени американски щати изпратиха сполучлива година.

© Chris Keane
Движение на акциите на Morgan Stanley (в долари)

Увеличаване

Движение на акциите на Morgan Stanley (в долари)

Преглед на оригинала Смаляване

Движение на акциите на JP Morgan (в долари)

Увеличаване

Движение на акциите на JP Morgan (в долари)

Преглед на оригинала Смаляване
Банките от " огромните шест " в Съединени американски щати, както ги назовават вложителите, оповестиха финансовите си доклади през миналата седмица. Резултатите на най-големите финансови институции, измежду които Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, демонстрираха обаче, че общо са икономисали 32 милиарда $ вследствие на данъчните промени на Доналд Тръмп от 2017 година, с 18 милиарда повече от 2018 година Благодарение на данъчните спестявания шестте компании са отчели 120 милиарда $ чиста облага за 2019 година, подобрявайки върха от предходната година. Преди понижението на налозите банките не са надхвърляли равнището от 100 милиарда $.

Сезона откриха Wells Fargo, JP Morgan и Citigroup

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Резултатите на JP Morgan надвишиха упованията на анализаторите - банката разгласи доходи от над 29.2 милиарда $ за последното тримесечие - с 600 млн. над прогнозите, и чиста облага от 8.5 милиарда - също над предвижданията. Увеличение на депозитите със 7% спрямо миналата година и повишаване с 27% в частните капиталови активи и бизнес банкирането спрямо 2018 година са част от аргументите за положителното показване. Акциите на компанията се повишиха с към 2% след доклада.

Citigroup излезе с доходи от 18.4 милиарда $ за последното тримесечие и чиста облага от 5 милиарда $, като и двата резултата са над упованията на анализаторите. Банката е съумяла да спести 2.8 милиарда $ от налози през 2019 година (в съпоставяне с 1.7 милиарда година по рано), с което чистата облага за годината доближи 19.4 милиарда, най-високата годишна облага за Citigroup от 2006 година насам. Банката отдава положителните си резултати на нарастването в секторите с световно частно банкиране и институционалните банкиране, като и растеж на кредитирането и депозитите за 2019 година Добрите финансови резултати доведоха до повишаване на акциите на банката с 2%.

Докато акциите на Citigroup и JP Morgan растяха, на Wells Fargo се понижаваха поради по-слабите от предвижданията резултати. Приходите на банката за последните три месеца са били 19.9 милиарда $ при прогноза за над 20 милиарда Нетната облага е 2.9 милиарда при прогнози за над 3 милиарда $. Банката смени изпълнителния шеф преди няколко месеца, само че към момента се пробва да възвърне реномето си, откакто през 2016 година призна, че е мамила клиентите си. Акциите й се намалиха с 2.8% след оповестяването на резултатите.

Смесени данни за Goldman Sachs

В сряда Bank of America заяви, че е приходите й са достигнали 22.5 милиарда $ през последното тримесечие, а чиста облага - 7 милиарда, като резултатите са над прогнозите на анализаторите. От банката оповестиха, че и депозитите и заемите са се нараснали с над 5% спрямо миналата година, само че ниските лихви не престават да оказват напън върху доходността на интервенциите, поради което акциите се намалиха с към 2%.

Данните на Goldman Sachs бяха смесени - приходите са близо 10 милиарда $ за последни три месеца, с над 1.3 милиарда над прогнозата на анализаторите, само че чистата облага е 1.96 милиарда - под предстоящите най-малко 2 милиарда $. Постъпленията на банката за последното тримесечие са най-високите от 2007 година, като тя го отдава на растежа в бранша за ръководство на активи и световни пазари. По-ниската чиста облага се дължи на нарасналите с 6% разноски, като банката регистрира 1.1 милиарда $ правосъдни разноски по случая с малайзийската строителна компания 1MDB. Акциите на банката в началото спаднаха с 1.5%, само че се възвърнаха скоро по-късно.

Morgan Stanley разгласи сериозен растеж на приходите за последното тримесечие - близо 10.9 милиарда $, което е с 1.1 милиарда над прогнозите на анализаторите. Нетната облага за интервала е била 2.2 милиарда, също над предстоящото. Банката разгласи рекордни доходи за годината от 41.4 милиарда $ и чиста облага от 9 милиарда За последните пет години постъпленията и са нарастнали с 20%, като чистата облага се е удвоила спрямо 2015 година След публикуването на резултатите акциите на банката се повишиха с над 6%, което е най-голямото придвижване от седем години.

Възходяща наклонност

Представянето на Morgan Stanley е най-хубаво от огромните банки, само че с изключение на Wells Fargo акциите на всички останали съумяха да усилят цената си след публикуването на финансовите доклади. Данъчните облекчения подкрепят банките да доближат рекордни облаги, само че ниските лихви слагат напрегнат комерсиалните банки като Wells Fargo и Bank of America. Наблюдава се и сваляне на прага за минимална инвестиция за ръководство в капиталовите банки, които се пробват да акумулират допустимо максимален пазарен дял от дребни и междинни вложители. В последна сметка резултатите на банките вдъхват оптимизъм измежду вложителите за позитивен сезон на докладите и напредък в пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР