Най-добрият метод за боядисване на яйца е с памук!Необходими Продукти●

...
Най-добрият метод за боядисване на яйца е с памук!Необходими Продукти●
Коментари Харесай

Памучни великденски яйца

Най-добрият способ за боядисване на яйца е с памук!

Необходими Продукти

● яйца - 20 кокоши
● багра за яйца - за разтваряне
● оцет - 1 к.ч. за яйцата
● оцет - 12 с.л. за боите
● сол

Начин на подготвяне

Нужни са още:

памук-1 пакет

купички

лъжички

пипетка (по желание)

топла вода

Започваме подготовката на нашите великденски яйца със усърдно измиване, само че без доста да ги разклащаме.

Поставяме ги във висока и тясна тенджера, където ги нареждаме деликатно. Наливаме най-малко 1 пръст студена вода над тях, с цел да се покрият.

За да не се пукат яйцата, до момента в който се варят, наливаме 1 кафена чашка оцет и 1-2 с.л. сол.

Слагаме на котлона на умерена температура и щом заврат, отмерваме 9 минути (по-дългото варене е с цел да сме сигурни, че яйцата могат да устоят по-дълго, в случай че са повече и не ги изядем бързо).

Докато яйцата се варят си приготвяме боичките.

В обособени купички изсипваме боите, слагаме 2 с.л. оцет, доливаме топла вода и разбъркваме добре, с цел да се смесят. Много е значимо всяка купичка да си има обособена лъжичка, с цел да не се изцапат и смесят другите цветове.

Когато яйцата са подготвени, деликатно изливаме водата или ги прецеждаме, само че НЕ наливаме студена вода от горната страна.

Разбира се, боядисваме първото яйце алено за Богородица - с него вършим кръстче за здраве на околните си и го отделяме встрани. То не трябва да се чупи.

За останалите яйца си откъсваме задоволително огромни части памук, тъй че да можем да завием яйцата в тях. Разстиламе всяко късче и вземаме с лъжичката от всяка купичка по малко багра и я разливаме деликатно върху памука, като вършим разнообразни шарки.

По предпочитание може да използваме пипетка за по-лесно, само че би трябвало да внимаваме да не се смесват цветовете. Различни подобаващи комбинации, които могат да се създадат са цветни точки, цветни линийки, напълно един цвят памук, да вземем за пример жълт, с алено сърце по средата и други - всичко зависи от вашето въображение.

Моята обичана композиция е от синя и алена багра, а в случай че имам и лилава - получава се красиво яйце с галактически шарки.

Щом сме обагрили памука, завиваме яйцата и ги притискаме компактно, като внимаваме да не се счупят. Оставаме ги по този начин да престоят най-малко 4-5 минути, с цел да се оцветят добре. След това развиваме памуците и получаваме забавни шарени памучни великденски яйца.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР