Най-добрите парапланеристи в света ще летят над Сопот и ще

...
Най-добрите парапланеристи в света ще летят над Сопот и ще
Коментари Харесай

Човекът птица прави 613 превъртания в облаците

Най-добрите парапланеристи в света ще летят над Сопот и ще мерят сили от 30 август до 1 септември. Инициатор на неповторимото надпревари за въздушни асове е Веселин Овчаров, притежател на международен връх в акробатичния парапланеризъм.

В конкуренцията ще бъде показана напълно нова дисциплинираност, наречена " акро крос " - цялост сред двете основни посоки в този спорт - крос кънтри и акробатика.

Сред участниците в надпреварата има водачи, в това число международни първенци, от 10 страни, измежду които Бразилия, Испания, Франция, Англия, Германия, Русия, Турция.

Едни от най-хубавите водачи в света ще дойдат в България. Ще бъдат 15-20 индивида, тъй като дисциплината е доста специфична, нова, композиция хвърчене на крос кънтри отдалеченост и акробатика. Повечето хора въобще няма да могат да я практикуват, защото даже най-хубавите са спецове в едната или другата дисциплинираност. Истински положителният водач обаче би трябвало да владее и двете. Това е задачата - да вдигнем равнището на спорта, описа Веселин Овчаров. През есента на 2018 година българинът стана международен рекордьор в акробатичния парапланеризъм, откакто усъвършенства върховото достижение за максимален брой поредни превъртания (infinity tumbling), правейки 613 превъртания.

Безопасността е извънредно значим фактор от надпреварата. Ще се постараем да няма произшествия. По принцип вършим акробатики над водни площи, а тук ще ги вършим над скали в планината - има много огромна разлика, споделя първенецът.

Състезателите ще се реят като птици на стотици метри над старопланинските скатове. Ако времето е хубаво, крилата ще се носят на хиляди метри над Сопот и Карлово.

Това е първото сходно съревнование в историята. Представете си композиция от обичаен и фрий стайл футбол, при която играчът прави предно салто, преди да вкара топката в мрежата. Т.е. изисква се съвършено притежаване на обичайната техника и акробатика, само че за разлика от футбола при летенето това става високо в небето, споделя Веселин.

Как се вършат 613 превъртания във въздуха? Единствено изискване е да обичаш летенето и да усвояваш сложните детайли настойчиво, малко по малко. Съвършенството в небето изисква време. Рекордът лишава на Веселин 10 години, толкоз били нужни, с цел да се напаснат всички нужни фактори - уместно крило, специфична екипировка.

Когато се въртиш във въздуха, нямаш насочна система и не ти се завива свят, както когато се въртиш на офис стол да вземем за пример. Разликата е стремглава. Всъщност компликацията е да запазиш хладнокръвие и централизация, тъй като изпитваш доста съществени претоварвания и всяка неточност може да е съдбовна. Това е достижението.

Изпитваш седем пъти земното притегляне при въртенето, малко да ти мръднат настройките, губиш надзор, тъй като крилото стартира да скача на една страна, изяснява авиоасът.

Приятелката му споделя пристрастеността му към хвърчене. Веселин обаче дискретно пази персоналния си живот от любопитни очи.

Светът от горната страна наподобява доста по-красив - това е единствената причина, заради която всеобщо и главно хората летят, уверен е авиоасът.

Хималаите, Каракорум са най-възхитителните места, над които Веселин е летял. Снимал е филм за Хималаите и клип над Седемте рилски езера. Планира още сходни планове.

Негова сбъдната фантазия е и навлизането в спортове като BASE Jumping и Wingsuit skydiving. Скоковете от високи обекти, така наречен бейс джъмпинг, е измежду обичаните провокации на първенеца. Няколко пъти е скачал от страховития алпийски връх Айгер, както и от други емблематични високи обекти по света.

Цената на страстите във въздуха е огромна, но изпитаното наслаждение си коства, уверен е най-хубавият български парапланерист.

Мак туист

Най-дългото разстояние, което Веселин е изминавал, е 400 км, което му лишило 10 часа. При хвърчене може да си вземеш вода, всякаква храна. Ако обаче гледката и прекарването ти влияе доста прочувствено, мозъкът превключва на по-силната периодичност и отстрани чувства като апетит да вземем за пример, изяснява първенецът.

А обичаната му въздушна фигура е Мак туист, рисково приплъзване, отвесно на планера.

100 души в небето

Едно от най-големите му провокации е общо хвърчене в група от 100 души на международното състезание в Македония при започване на август.

При такова всеобщо реене в небето, безусловно на сантиметри един от различен, не стигат единствено доста умения. Трябва и чиста проба религия, с цел да се разминеш без случай. Постоянно си на косъм от конфликт, само че това прави полета извънредно трогателен. А и всеки от групата е квалифициран за План Б и План С, не се лети единствено на почтена дума, изяснява Веселин.

Издига се до 7000 метра

Веселин се е издигал до 7000 метра. Помагат му годините тренировки, режимът без цигари и алкохол. Ползва О2 на огромните височини, само че даже това не може да предотврати възприятието на замаяност. Казва, че на височина 6000-7000 метра, от време на време имаш чувството, че понасяш ъперкъти.

Тайната е в това да владееш виртуозно фигурата, която рисуваш в небето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР