Най-добрите диети за 2022 година – в последните години все

...
Най-добрите диети за 2022 година – в последните години все
Коментари Харесай

Най-добрите диети за 2022 година – как да ги правим правилно

Най-добрите диети за 2022 година – в последните години от ден на ден слушаме за другите типове диети. Много от авторитетните лица за здраве и фитнес в света ни коментират за изгодите от другите диети.

Сега обаче ще разгледаме кои са 7-те най-хубави диетични трендове, които експертите предвиждат за 2022 година:

7. Диета с ниско наличие на ферментиращи въглехидрати

В западното полукълбо синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е във напредък. Всъщност се счита, че големите 10-15% от възрастното население страда от признаци на СРЧ (въпреки че единствено 5-7% от възрастните са диагностицирани). В резултат на това броят на хората, които търсят диетични тактики за битка със признаците си, е голям, като страдащите харчат милиарди годишно за лекуване.

Има единствено една клинично предложена диета за лекуване на СРЧ , а точно диета с ниско наличие на ферментиращи въглехидрати (FODMAP на английски). Това я прави един от нашите най-хубави избори за диетични трендове за 2022 година

Тези въглехидрати са известни с това, че провокират неприятни храносмилателни признаци като газове и отичане на корема и е потвърдено, че тяхното елиминиране е превъзходен метод за битка със СРЧ изцяло без медикаменти.

Как да използван и съблюдаваме диетата с ниско наличие на ферментиращи въглехидрати?

На първо място ограничаваме следните храни:

  • ферментиращи олигозахариди (като пшеница и бобови растения),
  • дизахариди (като мляко и кисело мляко – млечните артикули с лактоза),
  • монозахариди (като смокини, мед и множеството плодове, съдържащи фруктоза)
  • полиоли (като къпини и личи).

Стъпка две е усилваме приема на множеството зеленчуци и някои плодове , млечни артикули без лактоза , твърди сирена , месо , риба , пиле , яйца , соя , ориз , овес , киноа , немлечно мляко и дребни порции ядки и семена .

Тази диета изключва доста постоянно срещани храни, които могат да съдържат храни с високо наличие на FODMAP. Те се отстраняват или мощно лимитират за 3-8 седмици, след което последователно се вкарват още веднъж в диетата с ниско наличие на FODMAP, с цел да се види дали предизвикват признаци ( елиминационна диета ). Много добре се отразява на хората със синдром на раздразненото черво.

6. Диета на мозъка – най-хубавите диети за 2022 година

Диетата на мозъка е това, което би се случило като композиция сред средиземноморската диета и диетата DASH , фокусирайки се върху здравето на мозъка. Всъщност името е акроним за доста дългата „ Средиземноморска DASH намеса за невродегенеративно закъснение “.

Популярността на този тип диета се дължи най-много на покупателната дарба на застаряващата популация от бейби бумъри. Тя има за цел да помогне на мозъка на хората, които съблюдават диета, като понижи риска от развиване на заболяването на Алцхаймер и други типове деменция. Докато научната общественост е разграничена по въпроса дали работи или не, някои ранни изследвания са много обещаващи.

От практическа позиция диетата е главно средиземноморската диета с ниско наличие на натрий – най-вече на растителна основа, с огромен акцент върху „ същински храни “ като плодове , зеленчуци , пълнозърнести храни , ядки (най-вече орехи) и добре снабдени, диво уловени риби в допълнение към млечните артикули с ниско наличие на мазнини и ниско наличие на натрий. Плюс е прибавянето на всевъзможни „ суперхрани “, за които е известно, че поддържат здравето на мозъка, като куркума , черен шоколад , броколи и омега-3 .

5. Не яжте (поне за известно време)

Интермитентното недояждане “ набира известност и експертите чакат то да господства в огромна част от диетичния свят през 2022 година Този „ метод на хранене “ включва в действителност да не се яде през по-голямата част от деня и вярващите споделят, че оказва помощ на хората да отслабнат по натурален метод, като нарушават цикълът на „ непрекъснатите хранения “ на актуалния живот.

Методът 16/8 е най-популярната версия . С това хората, които съблюдават диета, лимитират ежедневния си интервал на хранене до непоколебим 8-часов времеви интервал (т.е. от обяд до 20 часа). А през останалите 16 часа не се яде нищо. На процедура това значи да пропуснете закуската и да отрежете храната прецизно след вечеря. Някои от време на време гладуващи се свеждат до яденето единствено на едно хранене дневно, способ, наименуван „ Едно хранене дневно “ (OMAD). Но то може да не е чак толкоз уместно.

Повече за това по какъв начин се прави интервално недояждане 16/8 можете да видите тук!

Друг извънредно подобаващ метод да не ядете за известно време е като просто не приемате никаква храна за 1 денонощие или за 36 часа по 1 път в седмицата. Този тип диета или недояждане е известно още и като автофагия . Има извънредно огромни изгоди в дълготраен проект, в случай че се съблюдава постоянно. Още за автофагията може да видите тук!

4. Заложете на Палео диета (отново) – най-хубавите диети за 2022 година

Тази диета, която продължава 10 години и може да се похвали с признанието, че кара мнозина да се връщат към нея година след година, твърди, че всички би трябвало да се храним както са правили нашите предшественици – пещерните хора. Това значи да консумирате по-голямата част от главните хранителни артикули на ловците-събирачи – горски плодове , ядки и месо от диви животни (риба, пиле и др.).

Палео диетата също по този начин предизвиква потреблението на някои мощно въздействащи протеини, като суроватка и колагенови пептиди . Тъй като пещерняците не са се занимавали със земеделие, тази диета не разрешава всичко, което изисква индустриализираните аграрни техники, в това число зърнени храни, пшеница, царевица и модифицирани храни, като захар. В света на Палео диетата, в случай че можете да приготвите вечерята си без сос на открит огън, евентуално го вършиме вярно.

3. Яжте растения

Забравете „ веганството “! Тенденцията на „ растително зареждане “ е обвързвана с това, че хората ядат по-голямата част (90% или повече) растителни храни. Но не изключват добре снабдените свободно отглеждани пилешки бутчета или пържоли. От изключително значение за растителното придвижване е потреблението на протеини, получени от растителни източници. Помислете за протеин от тиквени семки , бадемов протеин , грахов протеин и конопен протеин .

Адаптогените, в това число поддържащи „ цялото тяло “ съставки като ашваганда , куркума и гъби рейши , също са извънредно известни за хората, които ще преминат на растителна основа.

Тази диета е чудесна и за планетата, тъй като растенията имат доста по-нисък въглероден отпечатък от животните. Като такива, ще забележите, че флекситарианците също нормално са основни последователи на възходящия интерес към устойчивите, или още по-добре, „ без боклуци “ опаковки.

2. Диета на мощния имунитет – най-хубавите диети за 2022 година

С0ViD продължава да бъде един от основните фактори, влияещи върху всяка една наклонност и питателните привички не са изключение. Докато постепенно навлизаме в свят след С0ViD, здравето и благосъстоянието не престават да царуват зад решенията за покупка на потребителите. Дори Световната здравна организация разгласи диетични насоки, които акцентират „ значимостта на уравновесената диета за поддържане на мощна имунна система “. Тя включва рекомендацията да се употребяват 4 порции плодове и 5 порции зеленчуци всеки ден .

„ Супер “ храните в имуноподдържащото пространство са всичко с високо наличие на витамин С (от грейпфрути до броколи) и витамин Е (от ядки до авокадо). Други известни храни за подсилване на имунната система са бъз , зелен чай (с високо наличие на антиоксиданти), витамин D (от слънцето или от храна, като яйца) и чесън .

1. Захарта е гадна (новото “Кето ”)

Ако би трябвало да има една здравна рекламация, която ще ръководи рафтовете през 2022 година, това е към този момент известната версия на „ Кето “, която обичаме да назоваваме „ Захарта е гадна “. Оригиналната диета „ Истинско кето “ принуди почитателите да се тласнат към кетоза, като ядат най-вече мазнини (70% или повече от общата диета).

Яденето на толкоз високи равнища на мазнини ги кара да отслабнат бързо, тъй като кара телата им да преминат от изгаряне на въглехидрати (глюкоза) към изгаряне на мазнини (кетони). Но защото „ Кето “ се трансформира в мейнстрийм, почитателите все по-често назовават ​​диетите си „ Кето “. Но при изискване, че доближат единствено два основни „ Кето “ индикатора: най-ниска захар и ниски чисти въглехидрати .

Хората от „ захарта е гадна “ нормално ще имат потребност от:

  • високо наличие на протеин (за разлика от обичайното кето, което лимитира протеина до не повече от 20% от общата диета).
  • умерени мазнини от висококачествени източници (напр. бадеми, кокос, авокадо)
  • извънредно ниски захари с не повече от 4 g чисти въглехидрати (което се пресмята като общи въглехидрати минус фибри минус захарен алкохол минус алулоза).
  • безглутенът от време на време е плюс в “кето ” пространството, защото изказванието допуска ниско наличие на въглехидрати.

Изберете си вярната за вас диета и я спазвайте прецизно. Ще се радваме да получите мечтаните резултати още в първият месец. Бъдете здрави!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР