Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенна хрема), с честота

...
Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенна хрема), с честота
Коментари Харесай

Лекар: Ако имате хрема над 14 дни, вероятно говорим за алергия

Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенна хрема), с периодичност от 25% до 30% от популацията, т.е. съвсем всеки трети е обиден от него. Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Златко Димитров, зам.-председател на Българското сдружение по алергология.
Намираме в сезона, в който се покачва поленовата централизация, изясни доктор Димитров и добави, че сега пациентите, които имат алергичен ринит към брезови полени към този момент имат признаци. На по-късен стадий от месец май, юни, юли се покачва концентрацията и доближава пикът на тревните полени, тогава се появяват признаците при пациенти, които имат алергичен ринит с алергизиране към тях.
 Какво би трябвало и НЕ би трябвало да вършим при пролетна алергия Какво би трябвало и НЕ би трябвало да вършим при пролетна алергия
За тези, които страдат от пролетна алергия, пълноценният живот през пролетния сезон наподобява задача невъзможна. Но в случай че сте наясно какво...
" Заболяването е добре контролируемо и има лекуване, което може да използван навреме рано при нашите пациенти и да докара до създаване на толеранс към алергена, и освобождение на признаците за дълъг интервал от време. Два са главните типове лекуване. Едното е симптоматично, което оказва помощ на пациентите да се усещат добре, то включва няколко типа лекарства, главните са противоалергични или локално приложени. Лечението, което може да докара до появяването на нескончаем толеранс, т.е. деалергизиране на пациентите, се назовава имунотерапия – характерна имунотерапия. Тя нормално при тези болести стартира преди появяването на самите признаци. Каним нашите пациенти за приложение на първата доза през декември, най-късно януари зависи към кой алерген са алергизирани ”, изясни той.
Д-р Димитров уточни, че като цяло алергичните болести се разделят на разнообразни групи. „ Това са болести, които засягат дихателната система. Преди малко споменахме алергичния ринит, бронхиалната астма може да бъде както независимо зародило заболяване по този начин и да бъде обвързвано с алергичния ринит, в това число и с нелекувания алергичен ринит. Заболяванията на кожата са друга огромна група, която може да бъде обвързвана с остри алергични реакции, като уртикария, оток на кожата, атопичния дерматит в 30 до 40% от случаите също е обвързван с хранителна алергия. Стомашно-чревният тракт се ангажира при хранителната алергия, т.е. там признаците могат да бъдат разнообразни – гадене, повръщане, диария, примеси от слуз и кръв в изпражненията. Съвсем обособени видове са инсект алергията, т.е. тежките алергични реакции, които могат да се развият след ужилване да вземем за пример от инсекти, те могат да бъдат животозастрашаващи.
Медикаментозната алергия на собствен ред също може да протече доста тежко, може да протече с анафилактичен потрес след банкет на медикамент, към който даже пациентът да не подозира, че е алергичен ”, изясни той.
Посещавайки алерголог, с изключение на да ви бъде сложена правилна диагноза като пациент вие би трябвало и да бъдете подготвен.
„ Не единствено да бъде предписано лекуване на пациента, което да му помогне, само че и да бъдат обяснени всички опасности – планувани и непредвидени такива. Това е по този начин, тъй като да вземем за пример по какъв начин един пациент с алергия към инсекти може да се защищити от ужилване? Възможно е даже пациент, който знае, че има хранителна алергия по нехайство да одобри съответния хранителен алерген. Затова при пациентите, които са проявявали или при които има риск да проявят анафилактична животозастрашаваща реакция, ние предписваме избавително лекуване ”, сподели лекарят. Той изясни, че най-често това са ампули адреналин или подготвени, напълнени спринцовки със съответната доза за пациента с него. „ Инструктирани са, че при контакт със съответния алерген сега, в който те още влязат в контакт с този алерген и ние знаем каква ще бъде реакцията, както ще последва, незабавно да приложат това лекуване ”, изясни доктор Златко Димитров. Той уточни, че спомагателният банкет на противоалергични също е целесъобразен, само че първото и незабавно приложено средство би трябвало да бъде адреналинът.
 Каква е разликата сред хранителна сензитивност и алергия Каква е разликата сред хранителна сензитивност и алергия
През последните години от ден на ден се хора се оплакват от нетърпимост към някаква храна. Дали обаче става дума за алергия, или чувствит...
Лекарят изясни, че алергичният ринит е значимо да бъде навреме диагностициран и лекуван освен тъй като се усъвършенства качеството на живот на пациента, което е съществена цел, а и тъй като по този начин понижава рискът от градация и поява на затруднения, каквито са примерно поленовата бронхиална астма.
„ Ако налице са следните признаци: задръстване на носа, изобилна водниста секреция, сърбеж в носа, очите, сърбеж в устната празнина, небцето, ушите даже може да се следи, пристъпно кихане - в случай че някой от тези признаци са налице, това е съображение да се направи алергична консултация ”, изясни лекарят. По думите му всяка една хрема, която не минава повече от 2 седмици, към този момент буди подозрение за алергично заболяване.
При хранителна алергия признаците, при които би трябвало да потърсите консултация със експерт, могат да бъдат доста разнородни и да засягат разнообразни органи и системи. „ Дори признаци от страна на носа мога да бъдат симптом на хранителна алергия, също по този начин затрудненото дишане, въпреки това да е отвън храносмилателната система като признак също може да бъде демонстрация при по-тежко протичащи хранителни реакции. Най-честите признаци са: обрив, който може да се появи директно след банкет на съответната храна, към която е алергичен пациентът, оток, гадене, повръщане, коремна болежка и диарични изхождания ”, уточни лекарят.
Според алерголога въпросът дали да се имунизираме или не против COVID-19 не стои – би трябвало да го създадем.
„ Всички, които нямат противопоказания за имунизиране, а те са претърпяна тежка анафилактична реакция след или предишна COVID-ваксина, или потвърдена алергична реакция, към някои от съставените елементи на съответната ваксина. Тоест при всички други случаи пациентите могат да се имунизират ”, сподели той.
 Алергиите и коронавирусът - какво би трябвало да знаем Алергиите и коронавирусът - какво би трябвало да знаем
Могат ли да се объркат хората – дали имат алергичен припадък поради сенна хрема или някакъв различен тип алергия с ковид? На тоз...
Д-р Димитров уточни, че когато алерголозите дават рекомендации на своите пациентите за това дали да приготвят организма си преди ваксина постоянно изхождат от формалните данни. „ Официалните данни са, че такава подготовка не е наложителна и че единственото, което би трябвало да се направи, е да се оцени рискът при пациента и при нараснал риск от алергия той да бъде следен най-малко 30 минути – най-малко 15, а при алергичните 30 минути след имунизация. Това обаче, което предлагам аз на моите пациенти, е въпреки всичко да създадат няколкодневна подготовка с противоалергично средство, тъй като считам, че изгодата за пациента превъзхожда неведнъж възможния риск ”, изясни доктор Димитров.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР