Най-бедните плащат най-много данък Спекула“. Това нещо трябва да бъде

...
Най-бедните плащат най-много данък Спекула“. Това нещо трябва да бъде
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък Спекула 

Най-бедните заплащат най-вече налог " Спекула “. Това нещо би трябвало да бъде решено един път вечно. Това сподели Искен Веселинов, съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация, в предаването " Темите от седмицата на фокус " по Радио " Фокус " във връзка със спекулата с цените на храните, марките на властта и финансовата обстановка у нас. 

" Спекулата е нещо, което краде от нашия джоб всеки ден. Системите за далавера са от дълго време отработени. От тях се облагодетелстват най-много огромните търговци. Това е знайно и видно от години. Комбинацията от хиперинфлацията, която се получи със спекулата сега, прави нещата непоносими. Инфлацията към този момент беше изпусната. Това се случи заради несъответстващото държание на две държавни управления.

Сега виждаме компилация от ограничения за справяне със спекулата. За мен най-голяма стойност има мярката за оптимално възможни надценки. Оказва се, че по веригата стоките от първа нужда би трябвало да бъдат предпазени. Инфлацията при тези артикули ни убеждават, че публично е 16%, а тя в действителност е 40-50%. За страдание, това не е в пълномощието на служебното държавно управление ", сподели Веселинов.

Според него страната би трябвало да вкара рестриктивни ограничения, с които да отрегулира стойностите на надценките. Трябва да се сътвори правилник, който ясно да показва кой каква надценка, на база разноските на тръговския обект, може да поставя на продуктите. 

" Основната уязвимост, която виждам в пределните надценки е, че отново липсва решителност. За мен би трябвало да има законодателни оферти, които са рестриктивни, а не целесъобразни. Трябва да има явен правилник. Имаме изключителна обстановка, в която страната би трябвало да има явен механизъм, който да споделя кое е далавера, кое не е, кое е допустима надценка и кое не е. В такава обстановка би трябвало Министерството на стопанската система по предложение на Социалното да вкарва пределни надценки – от вносителя или производителя до комерсиалната верига или кварталния магазин продуктът да не се оскъпява повече от избран %, който е друг за другите търговски обекти поради разноските им

Процентът може да бъде избран за другите категории обекти, може да бъде избран и за всяка съответна обстановка. По този метод да се отбрани потребителя от несъразмерното повишаване, провокирано от спекулата – това от инфлацията не можем да го предотвратим ", изясни той.

Веселинов съобщи, че няма заплаха от банкрут на страната ни. Той изясни, че сегашната рецесия се дължи на неолибералните подходи към финансите. Според него инфлацията се е получила най-много в резултат на напечатаните пари. 

" На този стадий няма заплаха от банкрут на страната. Инфлацията, провокирана отчасти от несъответстващите дейности на българската страна, отчасти от интернационалните процеси, които ние не направляваме. Те са свързани освен с войната или коронавирус епидемията. Те са свързани с неистовото отпечатване на пари на Запад. Ляволибералната химера овладя всички управнически постове и се не помни здравословния консерватизъм в региона на финансите. Напечатано е голямо количество пари, които се раздават на бизнес, консуматори, на потърпевши от войната или от епидемията, на такива, които нямат никакви вреди, а в противен случай, осъществят облаги. Раздават се големи, лесни пари, които помпат инфлацията. Имаме проблем, който не е единствено на България, освен на Европа, а на целия свят, тъй като нашите приходи са национализирани с инфлацията или с други думи – отчуждават ги ", изясни Веселинов.

Искрен Веселинов бе безапелационен, че би трябвало да има финансова дисциплинираност, с цел да могат да бъдат избягвани сходни спешни обстановки. 

" Не можем да живеем постоянно на заем. Не може политиците да се състезават какви добрини ще създадат. Трябва да има здравословен консерватизъм в планирането на държавните финанси. Всичко, което раздаваме, някой го заплаща ", сподели още той.

Веселка Иванова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР