Навръх Рождения си ден кметът на Девня Свилен Шитов участва

...
Навръх Рождения си ден кметът на Девня Свилен Шитов участва
Коментари Харесай

Уникални СНИМКИ показаха какво направи кметът на Девня навръх рождения си ден

Навръх Рождения си ден кметът на Девня Свилен Шитов взе участие в малко известния национален обред " Брада ", който се извършва в землището на родното му село Кипра. Обредът там се провежда годишно от Народно читалище " Христо Ботев-1927 " и земеделска кооперация " Кипра ", като с него жътварите се простят с равнищата и благославят за здраве и благодат през идната година.



Свилен Шитов се включи в ритуала, като зажъна житните класове със сърп в ръка. В това време пременените в жътварски носии читалищни самодейци пяха национални песни, а децата извършиха лиричен рецитал за жътвата.



" Брадата " се прави на последната равнища от хубави, едри и изтръгнати с корените класове, които се заплитат дружно с цветя и се привързват с разноцветни вълнени конци, с цел да му е топло на житото през зимата, изясни секретарят на НЧ " Христо Ботев-1927 " - с. Кипра, Дияна Найденова. Спазени бяха всички обредни дейности, свързани с този бит (поливане на " брадата ", изтърсване на торбата с хляба, мятане на сърпове за гадаене и др.).



Само сърповете на Свилен Шитов и на самодейката Елеонора Йовчева се забиха в земята, което съгласно гаданието на старите кипренци е доста добър знак.



" Брадата " бе предадена на положителния собственик в лицето на ръководителя на земеделската кооперация Колю Панайотов. Както повелява традицията, той подари участниците с пара́. Ритуалът приключи с право хоро и жътварска софра на равнищата.





Източник и фотоси: devnyanews.blogspot.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР