От Витоша ски АД от четири години чакат да им

...
От Витоша ски АД от четири години чакат да им
Коментари Харесай

Витоша ски: Княжевският лифт е окончателно разграбен и е невъзможно да бъде възстановен

От " Витоша ски " АД от четири години чакат да им бъде предоставено да изготвят профилиран обстоен организационен проект (СПУП) за подмяната на кабинковата въжена линия " Княжево-Копитото ", като са поискали това през 2020 година от основния проектант на Столична община. Това се споделя в позиция на сдружението по отношение на рецензиите за положението на оборудването.

От " Витоша ски " са разочаровани от следващите упреци във връзка с казуса. " Още по-голямо удивление будят отправени към нас закани, че би трябвало да ни " създадат по-сговорчиви " - изразителност, каквато считаме, че е неприемлива за демократична и правова страна ", се споделя още в позицията.

От сдружението изясняват, че Княжевският въжен превоз е спрян от употреба през 1993 год. като рисков, доста преди то да придобие " Въжени линии " ЕАД. Допълват, че през интервала от 1993 до 2007 година лифтът е дефинитивно разграбен и е невероятно да бъде възобновен. От " Витоша ски " показват също, че също така оборудването е построено по остаряла технология, неприложима към актуалните механически условия.

През годините компанията била подлагани на няколко еднотипни и безпочвени рецензии и неточни дейности от страна на институциите. Последното - издаването на заповеди за ремонт на двете станции на лифта. " Съдът отметни тези две заповеди с претекста, че по този начин не се стига до осъществяване на задачата на закона да работи оборудването, а само и единствено да ни навреди ", означават от " Витоша ски ".

След това компанията поела самодейност да създаде вероятен вид за цялостна замяна на лифта с нова и съвременна кабинкова въжена линия. За задачата със заявление вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17 февруари 2020 година поискали от основния проектант на Столична община да им разпореди да изработят профилиран обстоен организационен проект за оборудването, защото се постанова да бъдат построени два нови стълба на разнообразни от съществуващите места. " Това се постанова от обстоятелството, че с цел да може да действа и да е безвредно оборудването, то би трябвало да бъде свалено в ниската част сред дърветата, с цел да се избегне рисковото деяние на мощните ветрове ", изясняват от сдружението. Въпреки размяната на преписка по въпроса обаче повече от четири години не получили отговор.

От " Витоша ски " показват още, че редом Столичният общински съвет (СОС) е приел решение да разпореди на външна компания разбор и да предложи благоприятни условия за замяна на оборудването, като по тази причина е отпусната сумата от 50 000 лева Външната компания стигнала до извода на " Витоша ски " - че въжената линия не може да бъде ремонтирана, а би трябвало да бъде сменена. Освен това било препоръчано и недопустимо техническо решение - да се запазят високите стълбове, което предписание оборудването уязвимо при мощен вятър. Въпреки експертизата последвала нова заповед от основния проектант на София да бъде осъществен ремонт на лифта. Заповедта била обжалвана и анулирана от съда на две инстанции като незаконосъобразна с претекста, че в тази ситуация не се касае за ремонт, а за създаване на ново оборудване.

От " Витоша ски " приканват институциите на Столична община да им възложат изработването на профилирания обстоен организационен проект след повече от четири години очакване. " Тогава на процедура ще забележим, дали тезата ни за Закона за горите е вярна или не. Ако Столична община смята, че не следва да ни го възложим дано ни откаже с цел да можем да се обърнем към съда и да проверим дали този отвод е закономерен или не ", се декларира в позицията.

От сдружението показват още, че за обществото да бъде изцяло осведомено за проблема, ще качат на уеб страницата се цялата документи по въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР