Навършват се 20 години от атентата в Кербала. На 27

...
Навършват се 20 години от атентата в Кербала. На 27
Коментари Харесай

20 години от атентата в Кербала, при който загинаха български военни

Навършват се 20 години от атентата в Кербала. На 27 декември 2003 години база " Индия " в Кербала, Ирак, бе атакувана с камион-бомба. Загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени.

За да им отдадат респект, 15 тима от специфичните елементи на Българската войска, НСО, Министерство на вътрешните работи и ГДБОП се включиха в надпреварата " Commando challenge 2023 - да помним починалите ", което се организира в края на септември.

Румен Бахов беседва с някои от командосите, които са били на задачи в Ирак и са взели участие в бойните дейности.

„ Това, което не желая да не помни, са жертвите, които са дадени, както и да не се позволяват повече такива ", показа един от тях. „ Винаги би трябвало да се стремим към високи резултати в подготовката и оборудването ", добави още той.

„ Когато се случи нещастието с Първи батальон, ние декларирахме още по-голяма подготвеност да отидем в Ирак и да поемем щафетата. Няма да не помни възприятието, когато видиш по какъв начин елементарни български момчета попадат в бойна обстановка и се трансформират в герои ", спомня си различен боен. Той напомня и гибелта на Димитър Димитров от Втори пехотен батальон, който почина четири месеца по-късно при кървава засада, още веднъж в Кербала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР