Навършването на 65 години от подписването на Римския договор, с

...
Навършването на 65 години от подписването на Римския договор, с
Коментари Харесай

Радев в Малта: Светът има нужда от обединена и силна Европа

" Навършването на 65 години от подписването на Римския контракт, с който се образува Европейската икономическа общественост, ни припомня за правилата, към които беше построена Обединена Европа и за доверието, което европейските жители вложиха в Европейския съюз. Това е мотив да се замислим какви гаранции даваме и по какъв начин би трябвало да работим, че Обединена Европа да продължи своя път като демократична общественост в полза на народите, които я съставляват, на всички наши съседи и света ". Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден в малтийската столица Валета, оповестяват от пресцентъра на Президентството.  Българският президентът организира късно нощес работна среща със свои сътрудници от групата „ Арайолуш “. Домакин на тазгодишната 17-а среща на държавните ръководители е малтийският президент Джордж Вела.

Групата „ Арайолуш “ е платформа за политически разговор, сплотяващ президентите на страните членки от Европейски Съюз с парламентарно ръководство, напомнят от Президентството. Дискусиите във Валета са с фокус върху тематики, свързани с европейската сигурност и непоклатимост, ролята на Европейски Съюз в интернационалната политика, политиките за битка с неравенствата и промените на климата.

Президентът Радев уточни, че в изискванията на невижданата рецесия в сигурността, подбудена от войната на Русия в Украйна и от тежките енергийни, стопански и обществени рецесии, ключът към общото ни бъдеще е в разговора, солидарността и умеенето да намираме общи решения. Обединена Европа не може и не би трябвало да остава безразлична към тази война, която е най-голямата опасност за сигурността след Втората международна война, прикани Румен Радев. „ В интерес на всички ни е тази настървеност да отстъпи на разговора и на договарянията за мир, тъй като вторичните резултати се усещат от всички нас и най-много от прилежащите страни “, уточни президентът.

По думите на Румен Радев светът има потребност от обединена и мощна Европа, както и от позитивната роля на Европейски Съюз в интернационалните връзки. Общата европейска политика за сигурност и защита непроменяемо ще бъде във фокуса на всяко последващо председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи президентът и прикани да не отслабва и фокусът върху политиката за доближаване и превъзмогването на неравенствата, защото енергийните и икономическите рецесии чертаят разграничителни линии вътре в Европейски Съюз.

„ България и Румъния не могат да бъдат държани повече отвън Шенгенското пространство единствено поради това, че 11 години откакто сме покрили всички механически условия, някой непрестанно си измисля някакви неписани критерии “, акцентира още президентът. Румен Радев уточни и че страната ни продължава да влага големи финансови и човешки запаси за запазване на общата европейска граница, а в подмяна получава недоумение и двойни стандарти. „ Не може българите да бъдат второкласен европейци и да чакат унизително по всички контролни пропускателни пунктове на Европа “, акцентира още президентът.

По-късно през днешния ден президентът ще съставлява страната ни на първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост “, която се организира в Прага преди утрешното неофициално съвещание на Европейския съвет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР