Навършиха се 70 години от създаването на НАТО и 15

...
Навършиха се 70 години от създаването на НАТО и 15
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Ядрена война не е възможна, имаме паритет между Русия и САЩ

Навършиха се 70 години от основаването на НАТО и 15 откогато България е негова членка. Какво е бъдещето на алианса и по какъв начин би трябвало да наподобява? Темата в студиото на " Денят ON AIR " разяснява специалистът по интернационална сигурност Димитър Гърдев.

" След края на Студената война, алиансът закупи малко по-други задания, а точно свързани с интеграцията на тези страни, които бяха от някогашния руски блок в структурите на НАТО и на Европейски Съюз. Имахме доста съществени провокации по отношение на нападенията над Съединени американски щати, задачите в Ирак, Афганистан, в Либия също и сега съюзът съставлява една организация, към която се стремят да бъдат присъединени страни като Украйна, Молдова, Грузия. Неминуемо обаче ще има някаква смяна в северноатлантическия контракт, тъй като Съединени американски щати слагат въпрос за повишение на финансовата тежест към НАТО ", изясни експертът.

Той добави, че когато става въпрос за 2% от вътрешния артикул на страната, разноските на алианса би трябвало да се разделят на две - директни и косвени.

По думите му Европейски Съюз е втората по величина организация, която дава най-вече средства за защита. А в действителност нямаме огромна защита и се постанова да се молим на Съединени американски щати да свършат нашата работа.

" Преструктурирането на НАТО е един развой, който стартира в Европейски Съюз ", съобщи още той.

Относно имат ли място нуклеарните оръжия на Балканите, Гърдев е на мнение, че то не е оръжие на НАТО, а на Съединените щати.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР