Навършиха се 100 години (21.1.) от смъртта на Владимир Илич

...
Навършиха се 100 години (21.1.) от смъртта на Владимир Илич
Коментари Харесай

Ленин е хаос и раздор: Почитание и бездънна омраза към диктатора

Навършиха се 100 години (21.1.) от гибелта на Владимир Илич Улянов (Ленин). Оценките за неговата персона и роля в историята са извънредно противоположни и варират сред уважение и бездънна ненавист. Това посочва Вера Фридрих за .

В днешна Русия рядко си спомнят за вожда на Октомврийската гражданска война. Обикновено това става на рождения му ден, на годишнината от гибелта му или в моменти, в които Владимир Путин го назовава “архитекта на Украйна ”. Според Путин съществуването на страната Украйна е “резултат от болшевишката политика ”. 

През февруари 2022 година, няколко дни преди началото на нападателната война против Украйна, Путин съобщи, че би трябвало да се пребори с нежеланите последствия от дейностите на Ленин. Революционерът е отстоявал правото на нациите на самоопределяне и твърдо е вярвал, че националните култури ще изчезнат.

“Ленин е всичко това, което Русия не желае да бъде ”

Руският президент обрисува Ленин като “лошият воин ”, който е разрушил огромната и мощна империя. Според австрийския историк Ханес Лайдингер, който е създател на биографична книга за първия министър-председател на Съюз на съветските социалистически републики, революционният темперамент на фигурата на Ленин го прави неизвестен за Путин и обкръжението му. " Ленин е безпорядък. Ленин е разкол. Ленин е всичко това, което Русия не желае да бъде ”, изяснява той. 

“Ленин е подложен на критика за частичното си съдействие с германците по време на Първата международна война, т.е. с врага. А втората, може би, доста по-важна причина за рецензията е политиката на Ленин за националностите. Като герой против класовото обществото, той е бил уверен, че единството на пролетариите от всички страни ще бъде възобновено, само че е желал да позволи въпроса за националностите в Съюз на съветските социалистически републики на федерален принцип и е говорел за самоопределяне, стигащо даже до степен на обособяване. Това е бодил в очите на Путин ", споделя още Лайдингер в изявление за Дъждовни води.

This sounds a lot like an argument Vladimir Lenin would have made...
— Bill the Cat (@Master_Modeler)
Сбогуването, което по този начин и не завърши

Фигурата на Ленин е свалена от пиедестала в Русия. “От друга страна Ленин продължава да е знак на Съветския съюз, на експанзията на империята и нейната мощ. А в разногласията за паметниците на Съюз на съветските социалистически републики – изключително за тези в Украйна – той продължава да извършва избрана функционалност в интерес на Кремъл ”, споделя още историкът. 

Първоначално мавзолеят на Ленин е повдигнат единствено краткотрайно на Червения площад в Москва през 1924 година - с цел да може всеки, който е желал, да се сбогува с него. Но това прощаване продължава много дълго, а балсамираното му тяло към момента е там. 

Защо съветското държавно управление не желае да го погребе? “Ленин към момента има известно значение - не като политик или като историческа персона, а като знак за Съюз на съветските социалистически републики ”, споделя Ханес Лайдингер. Пред мавзолея към този момент няма огромни тържества - той е светиня от предишното, нещо като исторически монумент. " Но основното е, че Ленин, като “неумиращ ”, към момента е в някакво междинно царство - сред окончателното си прощаване и ролята на руски знак ”, добавя австрийският историк. 

1/10
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР