Националното управление за ядрена сигурност на САЩ обяви намерението си

...
Националното управление за ядрена сигурност на САЩ обяви намерението си
Коментари Харесай

Пентагонът поръча нова термоядрена бомба

Националното ръководство за нуклеарна сигурност на Съединени американски щати разгласи желанието си да сътвори нова версия на американска термоядрена авиационна бомба. Проектът B61-13 с мощ 360 килотона към този момент е получил утвърждението и финансирането на Конгреса. Той ще даде опция за модернизиране на нуклеарните арсенали, без те да се усилват, както и за икономисване на средства за възстановяване на общата бойна дарба.

Ядрените бойни глави, насъбрани от времето на Студената война, се утежняват и стават ненадеждни с течение на времето. Характерът на актуалната война също се трансформира и изисква нови тактики и технологии. А в обстановка на борба сред Русия и Китай не е мъчно да се убедят конгресмените в нуждата да се отделят средства за още една бомба. В резултат на това на 27-ми октомври Пентагонът разгласи желанието си да осъществя план, който в предишното към този момент е бил утвърден от Конгреса на Съединени американски щати.

За плана ще дава отговор Националната администрация за нуклеарна сигурност. Тя ще създаде нова трансформация на към този момент съществуваща термоядрена бомба, без да усилва общия нуклеарен боеприпас на страната. След като B61-13 бъде подготвена, тя ще размени по-ранната B61-7 от епохата на Студената война, както и сегашната B61-12.

Отчасти по тактически аргументи, частично вследствие на политически компромис сред членовете на Конгреса, B61-13 ще има същата мощ като B61-7, т.е. 360 килотона. Същността на компромиса се състои в това, че по този метод администрацията на президента Байдън се надява да убеди Пентагона да се отърве от бомбата B83-1 с оптималната мощ от 1,2 Mt. Съвременните военни тактики дават преимущество на по-малките бойни глави, само че съществуването на няколко мощни козове в запас също не вреди, написа New Atlas.

Според Министерството на защитата на Съединени американски щати новата бомба ще има няколко градивни особености, заимствани от B61-12, в това число усъвършенствани системи за сигурност и ориентиране. Но другояче дизайнът ѝ ще остане същият. Боеприпасът ще бъде съчетаем с тежките стратегически бомбардировачи като F-35 Lightning II, както и с бомбардировачите B-21.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР