Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ предлага на

...
Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ предлага на
Коментари Харесай

НСОРБ подготвя законопроект за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност



Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/ предлага на Народно събрание законопроект за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната активност.

В изявление за предаването „ Хоризонт до обед “ парламентарният секретар на сдружението Благой Станчев изясни: „ Ние се стремим да регламентираме тези публични връзки по даването на тази услуга по метод, по който да отбрани публичния интерес преди всичко и ползите на околните на умрелите. От друга страна да създадем условия за предлагането на обвързваните услуги, в това число и поддържането на гробищата и гробищните паркове в един актуален европейски тип. Една от главните цели на законорпоекта е да създадем такава законова уредба, която да регистрира спецификите и в тази връзка сме постигнали много. “

Законопроектът ще бъде показан пред депутатите тази седмица, разгласи Станчев: " Имаме вяра, че ще получим поддръжка, тъй като сме решили противоречивите въпроси от досегашните планове, които са импортирани. Ще има и противоположни отзиви, само че ние се стремим да защитим интереса на жителите. "

В София няма дефицит на гробни места. Това сподели Райна Божичкова, шеф на „ Гробищни паркове “ в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “.

„ Имаме настоящо гробище, което е към момента с потенциал. До 3-4 месеца ще стартира и разширението на Централни гробища с 90 дка “, добави тя.

Божичкова обясни отговорностите във връзка с поддръжката на гробищния парк: „ Поддържането на гробищните паркове в София – самото гробно място и прилежащите елементи са обвързване на правоимащите, т.е. наследниците на покойника, а общите елементи се поддържат от нас. Работи се в посока на доизграждане на видеонаблюдение. “

Тя добави, че правоимащите могат да заплатят услуга за поддръжка на гроб в размер на 240 лв. на година.

В цялата смолянска област обаче има проблем с неналичието тук-там в гробищните паркове. В община Смолян той е фрапантен. Проблемът е от години и с времето се задълбочава.

Един е гробищният парк в Смолян в местността „ Бетлица “ над града, разграничен на две полета – остаряло и ново гробище. Има и по един гробищен парк в два от кварталите на града, само че те не са разграничени на християнско и мюсюлманско.

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов сподели: „ Този проблем е сериозен. Ние непрекъснато изкупуваме земи. Тук местността е планинска и не може да се направи на всички места гробищен парк. Единственият вид за общината е да изкупуваме земи към настоящите гробища и да ги приготвяме за гробищен парк. “

Проблемът назрява и в доста други обитаеми места в региона. През август община Девин получи целево 920 хиляди лева за създаване на напълно нов гробищен парк на града с два молитвени храма – християнски и мюсюлмански, паркинг, улица и чешма.

Подробности чуйте в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР