Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие
Коментари Харесай

Тристранката не постигна съгласие за минималната работна заплата

Националният съвет за тристранно съдействие не съумя да реализира единодушие за измененията в Кодекса на труда. От Българската стопанска камара (БСК) дефинираха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители, за повишението на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. като „ бъдеща предизборна акция “.

Становището на Министерството на труда и обществената политика е, че размерът на минималната работна заплата е най-малкият аршин, който би трябвало да бъде следван, и че измененията в законодателството следва да се открият в процедура дружно със обществените сътрудници.
Министерството на финансите също не поддържа законопроекта, тъй като той навежда на мисълта, че това е един чисто административен метод, осведомят от БГНЕС. От финансовото министерство също желаят да се създаде механизъм в съдействие със обществените сътрудници, които да дефинират метода за установяване на минималната работна заплата.

Георги Гьоков от своя страна съобщи, че знае авансово какво ще кажат от работодателските организации, от МФ и от МТСП. Когато се стигне до минималната работна заплата по думите му може и да наподобява като някакъв пазарлък, само че акцентира, че Българска социалистическа партия предлага това от 10 години. По отношение на обвиняванията, че от Българска социалистическа партия желаят повишение на минималната работна заплата като печеливша тактика за идни избори, Гьоков отхвърли това да е по този начин и посочи, че това е политиката на Българска социалистическа партия от дълги години и не оферират нищо ново. „ Това би трябвало да го създадем и е извънредно време, от 10 години се лутаме в този механизъм и все не го създаваме. Тази тематика ще бъде настояща извънредно дълго време напред, първо, тъй като сме с най-ниски приходи в Европа, и, второ, тъй като тази рецесия ще си отиде и ще пристигна друга “, счита той.
Според Гьоков тези критерии, свързани с съответното установяване на механизъм за установяване на минималната работна заплата, които представителите на работодателските организации желаят да се открият, могат да доведат само и единствено до обезлюдяване и хора от градове като Видин да дойдат в столицата, която ще стане 5-милионна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР