Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка

...
Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка
Коментари Харесай

Кредити за 3.3 млрд. лв. са получили 12 хиляди български фирми с подкрепата на Националния гаранционен фонд

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка за развиване (ББР), е подкрепил 12 000 български компании, а издадените гаранции са на стойност 1,2 милиарда лева Това демонстрират резултатите на фонда, който отбелязва 15 години от своето основаване.

Всяка пета компания в страната е получила финансиране от комерсиалните банки с помощта на НГФ. Водещата цел на фонда е да подкрепя отпущането на заеми на дребния и междинния бизнес от комерсиалните банки посредством шерване на кредитния риск. Гаранциите допълват обезпечението, като способстват и за облекчение на изискванията по заемите.
От основаването си Националният гаранционен фонд е създал девет гаранционни схеми, изпълнявани в партньорство с 21 търговски банки. Чрез тях той е обезпечил над 3,3 милиарда лв. обезпечени заеми за бизнеса, като е мултиплицирал 40 пъти обществения запас. В това е и задачата на фонда – като част от Групата на ББР той е инструмент за осъществяване на държавни политики в стопанската система, а активността му е подчинена на тактиката за основаване на резистентен пазар на финансови услуги и артикули за микро, дребния и междинния бизнес. Чрез активността си е оказал помощ и за разкриването на близо 20 хиляди нови работни места.

Разпределението на предоставените заеми следва икономическата интензивност по браншове – главен дял от подкрепените предприятия са в секторите „ Търговия “, „ Преработка “ и „ Селско стопанство “ - близо 65%, следвани от „ Транспорт “ - 12% и „ Строителство “ - 7%.

Националният гаранционен фонд е основан през 2008 година като дъщерно сдружение на Българската банка за развиване. Той е продължение на Гаранционния фонд за микрокредитиране, учреден от Министерството на труда и обществената политика като характерен инструмент за поощряване на заетостта и възстановяване достъпа до финансиране на микропредприятия и лица в неравностойно състояние.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР