Процедурата по създаването на Многопрофилна болница за активно лечение Мама

...
Процедурата по създаването на Многопрофилна болница за активно лечение Мама
Коментари Харесай

МЗ: Планираната нова болница в София няма да бъде за сметка на Националната детска болница

Процедурата по основаването на " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз “ е стартирала още през август, 2022 година Съгласно показаната планова документи, вложителят " Търговска лига – Глобален аптечен център “ АД има желание да сътвори " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз “, което ще реализира активност на адрес: гр. София 1528, регион " Искър “, ул. " Продан Таракчиев “ № 20-22. Това оповестиха след медийни запитвания от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

 

Лечебната активност в " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз “ ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 кревати. Преди всичко би трябвало да отбележим, че " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз “ обгръща лекуване на пациенти най-вече над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е планувано единствено едно поделение по Педиатрия с 40 бр. кревати. Това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури построяването на Национална детска болница единствено за лица до 18-годишна възраст с над 400 кревати, допълват от отрасловото ведомство.

 

С решението на Министерски съвет е избран период от 48 месеца, в който шефът на сдружението да подаде заявление до министъра на опазването на здравето за издаване на позволение за реализиране на лечебна активност по реда на Закона за лечебните заведения.

 

От Изпълнителна организация " Медицински контрол “ е предоставена сложна оценка по отношение на потребностите на популацията от здравна помощ според национална здравна карта. Оценката е позитивна и с нея е препоръчано на министъра на опазването на здравето да предложи на Министерския съвет да одобри решение, с което да утвърди основаването на лечебното заведение за болнична помощ – " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз “ в гр. София. В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и мнение от НЗОК, съгласно което се смята за допустимо финансирането на декларираните действия в интервала на тяхното осъществяване в границите на одобрените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за подписване на контракт с НЗОК.

 

В тази връзка, Ви осведомяваме, че приоритет за Министерството на здравеопазването е построяването на Национална детска болница и здравното ведомство интензивно работи в тази посока.

 

Най-актуалната информация към построяването ѝ е, че делото за избор на реализатор за събарянето на съществуващите здания в избрания за градеж на Националната детска болница терен, беше извоювано. Както е известно, процедурата по социална поръчка бе обжалвана, което доста забави процеса. Решението на съда дава опция да пристъпим към подписване на контракт с фирмата-изпълнител. Очакваме и трите стратегически документа, които изготвя Европейската капиталова банка като безплатна техническа помощ. Първият от тях е Структура, обсег и потенциал на болницата; вторият е така наречен

Функционален отчет или техническото задание за проектиране; третият включва обсег на съоръжение и обзавеждане, осведомиха в умозаключение от здравното министерство.

 

След като новината за градежа на нова болница в София доби гласност, Общественият съвет за основаване на Национална детска болница излезе с позиция, в която настоя служебното държавно управление на Димитър Главчев да даде пояснение за решението си да утвърди плана за основаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР