Депутатите приеха на първо четене репресираните от комунизма да получават

...
Депутатите приеха на първо четене репресираните от комунизма да получават
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене: Репресираните от комунизма да получават пенсия

Депутатите одобриха на първо четене репресираните от комунизма да получават пенсия.

Предложенията са импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи и оферират добавката, която получават в този момент репресирани лица у нас, към този момент да бъде пенсия за принуда. Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се поставя на индивида от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има условие за трудова активност и застрахователен стаж.

Предвижда се променитеда влязат в действие от 1 януари 2025 година, което ще коства 10 млн. лева на бюджета на ДОО.

Според досегашните разпореждания, добавката, която получават репресираните, е % от междинната пенсия за стаж и възраст, и зависи от това какъв брой време индивидът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери.Хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от междинната пенсия за стаж и възраст, като процентът пораства и стига до 50 на 100 за тези, които са били над 120 месеца.

Сега се предлага най-ниската пенсия за принуда да бъде 45 на 100 от междинната пенсия за стаж и възраст за тези, които са били в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на 100.

Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били незаконни до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на 100 от междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, вместо 15 на 100 от нея, а над 36 месеца – 30 на 100 вместо 20 на 100.

Според вносителите, измененията засягат към 6000 репресиранибългари и претърпели съпрузи, в това число 1000 български жители, репресирани при насилствената промяна на имената през 1984-1989 година

Против се оповестиха от “Възраждане ” и Българска социалистическа партия.

“Надявам се да има разсъдък и да не се приема това решение, тъй като по този метод се основава дискриминация в обществото ”, съобщи Георги Георгиев от “Възраждане ”.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще имат оферти сред първо и второ четене и приканиха законопроектът да не се гласоподава през днешния ден непосредствено на второ четене.

Срокът сред първо и второ четене ще бъде три дни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР