Националната опера в Киев показа вчера новия си прочит на

...
Националната опера в Киев показа вчера новия си прочит на
Коментари Харесай

Може ли войната да заглуши изкуството? Операта в Киев с премиера на ”Травиата”

Националната опера в Киев сподели през вчерашния ден новия си прочит на " Травиата ". Спектакълът се появява на сцената с осем месеца отсрочване.

 

В Киев чакат новият режисьорски прочит на " Травиата " с неспокойствие още преди да избухне войната, напомнят от Българска национална телевизия.

 

Тамара Калинкина извършва основната ролята на Виолета. Тя дефинира като мъжество освен самоотвержеността на артистите и управлението, само че и това на феновете, които са били в залата.

 

Трупата възобновява подготовките на оперното зрелище при започване на октомври. По стичане на събитията тогава и руснаците ускоряват

въздушните удари над Киев.

 

Разбира се по време на война доста мъчно се реализират подготовките, които закъсняват  или биват отменяни, тъй като се афишира въздушна паника.

 

Публиката не съумява да види финала на представлението, тъй като е принудена да се изтегля в бомбоубежището на операта. Навярно в това има нещо доста алегорично. Самата Виолета Валери от операта на Джузепе Верди чества своя нов живот, защото се е излекувала от тежко и дълготрайно боледуване. Там среща Алфред, в който се влюбва.

 

Либретото на " Травиата " е написано от Франческо Мария Пиаве, въодушевено от романа „ Дамата с камелиите “ на Александър Дюма-син. Премиерата на творбата е през 1853г.

 

Навярно в премиерата на " Травиата " по време на война има нещо доста алегорично. Със сигурност това не е единствено празнуването и поривът към нов живот, който носи основната героиня. Решението за реализацията на спектакъла както от страна на управлението на операта, по този начин и визитата му от феновете доста ясно

приказва за мощния дух на нацията. Дори по време на война те не не помнят за смисъла на изкуството, защото в него намират мощ.

 

Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР