Националната мрежа за децата е обединение на граждански организации и

...
Националната мрежа за децата е обединение на граждански организации и
Коментари Харесай

Невидимото страдание, на което са жертва и децата

Националната мрежа за децата е обединяване на цивилен организации и съидейници, работещи с и за деца и фамилии в цялата страна. Обединяват ги насърчаването, отбраната и спазването на правата на детето. Текстът е от страницата на мрежата в интернет и е във връзка 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието против дамите.



Датата води началото си от жестокото ликвидиране през 1961 година на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския деспот Рафаел Трухильо.

В София по този мотив се организира шествие " Докато има принуждение, битката продължава ".

" И през 2019 година дами бяха убивани от някогашни и сегашни сътрудници, от време на време даже и след потърсена помощ в полицията, от която не следва нищо. Сред убитите имаше и деца. Въпреки това не са открити нови спешни центрове, в които жертвите на домашно принуждение да потърсят леговище – в противен случай, някои от тях бяха закрити. Не са въведени образования на полицейски чиновници за това по какъв начин да реагират в сходни обстановки. Не са въведени стратегии за интервенция и работа с причинителите на домашно принуждение, които да предотвратят бъдеща ескалация. България към момента се държи като че ли насилието, учредено на пола, домашното принуждение и насилието от съкровен сътрудник не са проблеми, изискващи целенасочени дейности от институциите. Все още няма ограничения за предварителна защита. Все още не се разпознава свръхуязвимата позиция, в която се намират жертвите на тези видове принуждение. Докато това е по този начин, битката не е завършила ", се споделя в известието за митинга.

Насилието над дами пораства, сочат данни, разисквани в Страсбург във връзка Международния ден през 2018.

Една на всеки три дами в света е претърпяла някаква форма на физическо или полово принуждение, споделя Фериде Акар, ръководител на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение " Има доста повече осведоменост по отношение на насилието против дамите, в сравнение с преди 10 години или единствено за околните две години. Но имайки поради бързо настъпващите промени в международен мащаб, сме очевидци на форми на принуждение, за които не знаехме, че съществуват в Европа. Трябва да признаем, че възходящото напрежение и принуждение изостри споровете и като верига от взаимозависими реакции се усили насилието над дамите и по едно и също време с това и това над децата ", споделя още Фериде Акар.

Обществото би трябвало да прогледне

Сексуалното и домашното принуждение към момента прекомерно постоянно се толерират от обществото. Не доближават и средствата за ефикасната битка с този тип принуждение, декларират правозащитници и политици. Насилието против дамите не е частен въпрос и точно това е най-често срещата форма на нарушаване на човешките права.

Исканията на митинга в София не са ориентирани единствено към властимащите, само че и към цялото общество на страната, в което женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани вместо осъждани.

Общество, в което да биеш децата си е изконна фамилна полезност. В което на дами им се споделя да се върнат при насилника си, да си мълчат и да търсят виновността у себе си. В което всички обществени услуги са в разпад, оставящ най-уязвимите – бедните, тези в неравностойно състояние, малцинствата – в още по-опасна позиция. В което спадът на раждаемостта се преглежда като разследване на " недоразумението " дамите да имат телесна автономност вместо като разследване на опазване на здравето в рецесия, стагниращи приходи, увеличаващо се обществено неравноправие.

Невидимото страдалчество

Насилието против дамите и девойките към момента прекомерно постоянно се премълчава, тушира и омаловажава. И това е по този начин в целия свят, даже в развитите страни.

Жертвите за домашно принуждение мъчно споделят за казуса – поради прочувствената си или икономическа взаимозависимост от насилника, поради общата отговорност за децата, поради желанието да запазят връзката си.

Страхуват се, че в случай че потърсят помощ, това ще бъде нежелателен за тях завършек на брака им; че ще останат неразбрани; че ще бъдат упреквани, че са провокирали насилието; че ще останат без средства; че ще бъдат преследвани от насилника; че ще изгубят въпреки всичко важен човек; че няма къде да отидат, че никой не може де им помогне.

Децата също са жертва

Освен върху дамите домашното принуждение се отразява и върху децата, даже и когато те не са директно наранени.

Скандалите сред родителите, изблиците на експанзия и принуждение рефлектират върху прочувственото и психическото развиване на децата, оставяйки трайни отрицателни отпечатъци.

Учените са открили, че огромен % от децата, станали жертви или очевидци на домашно принуждение, отключват така наречен разстройство с прояви на нападателно държание в зрелост. Те неумишлено копират модела на държание на своите родители и на собствен ред стават агресори.

Как да потърсим помощ

Жертвите на домашно принуждение могат да търсят отбрана на правата си по реда на бързото гражданско произвеждане, като подадат молба в районния съд по местоживеене, напомнят от Министерство на вътрешните работи. Производството по издаване на заповедта може да се образува по молба на потърпевшото лице или по искане на шефа на дирекция " Социално подкрепяне ".

В случаите на директна и непосредствена заплаха за живота или здравето молбата (или настояването за защита) се подава в съответното РПУ, като в този случай тя може да бъде подадена и от брат, сестра или лице, което е в родствена връзка по права линия с потърпевшото лице. При такива случаи жертвите на домашно принуждение могат да получат отбрана от съда до 24 часа.

Помощ може да се потърси и на Националната гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение, която е 24-часова услуга на Фондация " Асоциация Анимус " – 0 800 1 86 76 и 02 981 76 86.

По мотив 25 ноември " Зонта клуб Света София " за поредна година ще освети емблематични здания в София в оранжево: Омбудсманът на Република България, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", НДК, Софийската опера и балет, Националният музикален спектакъл " Стефан Македонски "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР