Националната кампания на президента на Китай Си Дзинпин за общо

...
Националната кампания на президента на Китай Си Дзинпин за общо
Коментари Харесай

Ще удари ли Китай пазара на луксозни стоки?

Националната акция на президента на Китай Си Дзинпин за „ общо благополучие ”, която цели преразпределение на благосъстоянието, хвърля сянка над един от най-големите пазари в страната – този на първокласни артикули.

Натискът на китайските управляващи за преразпределение на благосъстоянието във втората най-голяма стопанска система в света, стартира да тормози някои от вложителите в пазара на първокласни артикули. Секторът към момента ближе рани от всеобщата акция против корупцията, която бе осъществена в Китай преди няколко години, като в наши дни разчита повече от всеки път на китайските консуматори, написа CNN.

Китайските консуматори са жизненоважни за марки като LVMH, Hermes и Gucci. През предходната година, когато COVID-19 бе сковал света, обстановката в Китай бе относително спокойна, като делът на Китай в международните продажби на първокласни артикули скочи близо два пъти, сочат данните на консултантската компания Bain.

Според нейните прогнози, Китай ще стане най-големият пазар за първокласни артикули до 2025 година, изпреварвайки Европа и Съединени американски щати.

Най-новата държавна самодейност, която съответства с регулаторния удар по разнообразни промишлености, от софтуерната и просветителната до гейминг и развлекателния бранш, предизвика от ден на ден терзания.

Но специалистите са разграничени дали „ общото благополучие ” ще повлияе на продажбите на първокласни артикули, които възлизат на стотици милиарди годишно.

Много анализатори имат вяра, че акцията за систематизиране на благосъстоянието може да се окаже добра за бизнеса. Въпреки, че Си Дзинпин към момента обмисля ходовете си, неговото държавно управление ясно даде да се разбере, че желае да увеличи приходите на повече семейства, тъй че да разшири каузи на междинната класа в страната. Това може да усили покупателната дарба и потреблението.

Експертите обаче не изключват опцията държавното управление да ограничи показната чудатост или да увеличи налозите за богатите, което може да помрачи вероятностите пред производителите на чанти, обувки и бижута от висок клас.

„ Първоначално, когато беше оповестено, хората изпаднаха в суматоха “, сподели Зузана Пуш, анализатор в UBS. „ И пазарът изпадна в суматоха. Защото всички си спомниха за акцията против корупцията и по какъв начин това повлия тогава на търсенето на първокласни артикули ”, споделя тя.

Някои играчи на този пазар към този момент пострадаха. Акциите на LVMH поевтиняха със 7.9% в интервала август-септември, до момента в който книжата на Kering, притежателят на Gucci, отстъпиха с 19.4% за същия интервал.

През последните три месеца, секторът за първокласни артикули се показа по-слабо от европейския пазар поради обновяване на терзанията в Китай, в това число акцията за преразпределение на благосъстоянието, покачването при случаите на ковид и регулацията, излиза наяве от разбор на Citi за месец октомври.
Призивът за „ общо благополучие ”
Пекин стегна обръча към частните компании в страната през последната година. Играта обаче загрубя когато президентът Си Дзинпин съобщи пред високопоставените членове на Комунистическата партия, че държавното управление би трябвало да сътвори система, посредством която да разпредели благосъстоянието в полза на „ обществената правдивост ”.

По информация на китайската държавна новинарска организация Xinhua, Си Дзинпин показва, че е „ належащо ” да се пристъпи към „ рационално контролиране на прекомерно високите приходи и поощряване хората и бизнесите да връщат повече в обществото ”.

В резултат на това, държавната медия предложи държавното управление да обмисли нов налог за богати или други способи за преразпределение на приходите и благосъстоянието.

Някои компании незабавно реагираха на думите на китайския водач. През последните месеци, някои от най-големите софтуерни компании обявиха, че ще дарят милиарди долари за идеята, в това число Alibaba и Tencent. Една компания, Pinduoduo, даже даде обещание, че ще подари цялата си облага за второто тримесечие.

Това предизвика признаци на опасения в света на първокласните артикули. Напоследък секторът загуби благосклонността на някои вложители, което „ допуска, че е била оценена краткосрочната обвързвана с Китай неустановеност “, пишат анализатори на UBS в отчет от септември.

„ Влиянието на китайската самодейност за общо благополучие върху потреблението на първокласни артикули остава основно терзания за вложителите ”, написа в отчета.

Но анализаторите на швейцарската банка означават също по този начин, че „ общия разцвет ” не е нова идея за Китай.

Използването на фразата се простира обратно във времето до ръководителя Мао Дзъдун, който се базира на „ общо благополучие “, когато се застъпва за трагични стопански промени, с цел да отнеме властта от богатите земевладелци и фермери, които са оформяли елита в селските региони.

През 2012 година „ общото благополучие “ беше „ сметнато за „ главния принцип “ на китайския социализъм “ по време на огромно събиране на Комунистическата партия, означи Тао Уанг, икономист от UBS, в отчет до клиенти.

Анализаторите от банката също по този начин споделят, че чакат единствено " скромни и постепенни " корекции в налога върху приходите на физическите лица и налога върху потреблението през идващите няколко години, което допуска, че " негативното влияние може да бъде лимитирано, а не неизбежно ".

Някои изпълнителни шефове приказват по тематиката непосредствено.

По-рано през този месец, финансовият шеф на LVMH Жан Жак Гиони разяснява, че не е бил „ изключително угрижен или обезпокоен от последните обявления ”.

„ Не виждаме причина да имаме вяра, че това може да бъде пагубно за горната междинна класа, заможната класа, която е по-голямата част от нашата потребителска база “, сподели той пред анализатори. " Следователно това не ни се коства като нещо отрицателно – дори може и да е позитивно. "

През предходната година, Никола Хиеронимус, изпълнителен шеф на L`Oreal, компания притежаваща марки като Giorgio Armani Beauty и Lancôme, също разяснява тематиката.

„ Оставаме доста уверени по отношение на Китай ”, споделя той по време на диалог за корпоративни продажби, добавяйки, че обещанието за „ общо благополучие “ евентуално ще помогне на междинната класа на страната „ да стане по-богата и по-голяма, което е доста позитивно за нас ”.
Деликатна тематика
Наблюдатели на промишлеността обаче имат учредения да се тормозят.

Преди по-малко от десетилетие, промишлеността за първокласни артикули бе ударена съществено от огромна акция против корупцията в Китай.

Правителството забрани всички признаци, които биха могли да издават високи разходи от страна на формалните лица, в това число първокласните артикули.

Кампанията, стартирана от Си Дзинпин през 2012 година, имаше трагичен резултат върху бранша. През 2013 година китайският пазар на първокласни артикули записа растеж от едвам 2%, по отношение на покачване от 7% през преходната година, сочат данните на Bain.

Някои фешън марки бяха избягвани от потребителите, защото всички търсеха облекла без разпознаваеми лога и дизайни.

Брандове скъпи алкохолни питиета също пострадаха тогава, записвайки спад в продажбите си. Компанията Kweichow Moutai уточни по това време, че акцията е довела до „ невиждан напън ” върху алкохолната промишленост.

Секторът към момента страда от регулаторни опасения, като неотдавна не ударен от всеобщи разпродажби на акции.

По време на акцията срещу корупцията от 2012 година, първокласните хотели също пострадаха, защото управляващите анулираха банкети и конференции. Някои петзвездни хотели по това време даже желаеха да понижат звездите с вярата, че по-ниските рейтинги ще им разрешат да наподобяват по-малко първокласни, по този начин, че да запазят бизнеса си, оповестиха китайски държавни медии.
Времената са разнообразни  Най-богатите в Китай са спечелили 1,5 трилиона $ през 2020 година Най-богатите в Китай са спечелили 1,5 трилиона $ през 2020 година
Най-богатите хора в Китай са спечелили рекордните 1,5 трилиона $ през 2020 година, което е повече от последните пет години, взети заед...

Някои анализатори считат, че новата акция за „ общо благополучие ” ще бъде друга от тези в предишното.

Според последните данни на Bain, потребителите в Китай са виновни за 35% от всички продажби на първокласни артикули в света. До 2025 година този дял може да скочи до близо 50%, сочат прогнози на консултантската компания.

Бруно Ланес, сътрудник на Bain за потребителски артикули и практики в търговията на дребно, който е основан в Шанхай, декларира, че неговата компания няма да трансформира прогнозите си заради обещанието за " общо благополучие ".

„ Твърде рано е да се каже, само че няма действителни индикации, че това има огромно въздействие върху марките, съгласно мен “, споделя той пред CNN Business.



Ланес чака новата политика да има безпристрастен или даже положителен резултат върху потреблението на първокласни артикули, изключително в случай че приходите набъбнат из цялата страна.
 Защо най-богатите хора в Китай се опасяват за парите си? Защо най-богатите хора в Китай се опасяват за парите си?
Богатите също плачат. Особено тези дни в Китай. След като президентът на страната Си Дзинпин подхвана акция, целяща преразпределение...

„ Мисля, че е доста друго от това, което се случи към акцията срещу корупцията тогава ”, прибавя той.

В предишното доста първокласни марки в Китай бяха захранвани от китайската традиция всред реализатори шефове и представителите на властта да се сервират дарове. Поради това, политиката против корупцията удари съществено бизнеса тогава. Сега обаче, потреблението идва основно от хора, които купуват за себе си и околните си, прибавя Ланес.

Някои консуматори обаче може и да стартират да лимитират разноските.

По данни на LookLook, компания за изследвания на потребителите, която работи с първокласните марки, 1 от 10 интервюирани показва, че лимитира разноските точно поради новата политика в Китай.

Един от интервюираните непосредствено декларира, че не желае да „ притегля нежелано внимание ”, споделя изпълнителния шеф на LookLook Малинда Сана.

„ Никога не бяхме чували това преди. Мисля, че търсенето несъмнено е налично, само че има нерешителност ”, прибавя тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР