Националната федерация Култура към КТ „Подкрепа призова на 22 февруари

...
Националната федерация Култура към КТ „Подкрепа призова на 22 февруари
Коментари Харесай

На 22 февруари всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за посетители в знак на протест, зоват синдикати. Асен Василев явно мислел, че работата им е само да бършат прах

Националната федерация " Култура " към КТ „ Подкрепа " прикани на 22 февруари всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за гости. Протестните дейности са поради " обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата, планувани за развиване на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 година ", се прецизира в известието.
" Принудени сме да пристъпим към тези дейности и поради някои недомислени, съгласно нас, изявления на виновни фактори по време на разискванията на плана за бюджет в нашата област ", показват от Националната федерация " Култура ". Те задават няколко въпроса към ръководителя на Народното събрание, президента, премиера, депутатите и министрите.

" Бихте ли ни предложили на практика модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, в случай, че нарастването в бюджета за тяхното развиване би било надлежно 5% и 9,2%, смятате ли, че тези пари ще ни стигнат даже единствено да „ бършем прахуляк " на работните си места, каквато е явно визията на министър Асен Василев за главните занимания на експертите от нашата колегия? ", питат от федерацията.

Над 7 часа бурни диспути, смях и овации: Парламентът одобри Бюджет 2022 година на първо четене В самия завършек на разискванията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше препоръчано и признато да бъдат добавени 12 милиона лв. за поддръжка на държавните културни институти – музеите, галериите, въз основа на планове, утвърдени по ред и условия от министъра на културата. " Тези пари единствено за планове за музеите и галериите ли ще бъдат употребявани или ще бъдат дадени „ по принцип " на Министерството на културата " е различен въпрос, подложен от федерацията.

Те желаят да знаят и дали тези 12 милиона лв. към Националния проект за възобновяване и резистентност за просвета ли ще бъдат прибавени или ще бъдат настрана от него, и, в случай че биха били прибавени настрана от упоменатия нагоре проект, от кой момент ще може да се кандидатства с планове за тях. Одобрявате ли изразеното от ръководителя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов желание напълно скоро да бъдат подхванати ограничения за съкращаване на „ толкоз доста музеи " у нас, с цел да не се „ натоварва страната? ", питат още от федерацията. Надяваме се след второто четене на проектобюджета в Народното събрание да нямаме аргументи да подновим протестните си дейности, се показва в известието.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР