Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще

...
Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще
Коментари Харесай

Спецов в Турция на обмяна на опит

Националната организация за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще обменят положителни практики и опит в региона на данъчната политика, по-добър данъчен надзор, поощряване на доброволното осъществяване на отговорностите и битка със сивата стопанска система. Това стана ясно по време на двудневна среща сред представители на двете институции. Комисарят на ТПА Бекир Байракдар, заместникът му Мехмет Арабачъ и началникът на отдел „ Европейски Съюз и външни работи “ в данъчната администрация на Турция – Ахмет Йълдъръм бяха на посещаване в Национална агенция за приходите по покана на изпълнителния шеф Румен Спецов.

„ Като страна членка на Европейския съюз и предстоящ пълновръстен член на Шенгенското пространство, ние осъзнаваме значимостта на външната граница на Европейски Съюз и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Затова желаеме да задълбочим съдействието сред двете приходни администрации “, съобщи Спецов.

От своя страна Бекир Байракдар уточни, че България е специфична страна за тях и е значимо връзките сред двете администрации да се развиват непрекъснато и поредно.

Според екипите и на двете данъчни институции, страните ни сами не могат да реализират толкоз високи резултати в интерес на националните си бюджети, колкото в случай че работят дружно.

По време на срещата Румен Спецов и заместниците му срещнаха гостите с главните бизнес процеси в Национална агенция за приходите, електронните услуги, които предлага приходната организация и положителните практики в региона на контролните действия и събирането на обществени отговорности. Той показва пред сътрудниците си от Турция и мобилното приложение на Национална агенция за приходите, което дава опция за инспекция на касовите бележки.

Пред турската делегация бяха показани и постигнатите от Национална агенция за приходите резултати през 2023 година, измежду които 89% непринудено съблюдаване на данъчни отговорности, 98% декларирани и платени отговорности през настоящата година, 500 хиляди подадени заявления по ЗДДФЛ с ПИК, 96% възобновено Данък добавена стойност в границите на 30 дни от заявяването.

Заместник изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов показа на турските си сътрудници по какъв начин приходната организация прави параленост сред приходите на физическите лица и притежаваните от тях първокласни артикули, движимо и недвижимо имущество. Това провокира сериозен интерес у турската делегация, като те желаеха да приложат българския опит и в тяхната страна.

В умозаключение на извършените диалози и двамата ръководители показаха задоволството си от откритите положителни взаимоотношения и вярата, че те ще продължат да се развиват все по този начин ползотворно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР