Национална програма по пчеларство ще продължи да се прилага и

...
Национална програма по пчеларство ще продължи да се прилага и
Коментари Харесай

Заместник-министър Неков: Национална програма по пчеларство ще се прилага и в новата ОСП

Национална стратегия по пчеларство ще продължи да се ползва и в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз.

Това ще стане под формата на секторни интервенции, които са част от общият Стратегически проект на България. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков при откриването на 19-тото на Международното ревю – договаряне „ Пчеларство – Плевен 2022 година ”. И посочи, че се организира градивна връзка със бранша, за съдействие при разписване на дейностите включени в обособените интервенции. Той добави още, че в националния проект е планувано подпомагате на пчеларите за услугата опрашване по направление агроекология.

„ Пчеларството е измежду целите на Министерство на земеделието. В работата ми като евродепутат и в този момент като заместник-министър на земеделието, за мен е от извънредно значение развиването на бранш пчеларство, неговото подкрепяне, както и разрешаването на проблемите в него “, акцентира заместник-министър Неков. Той уточни, че както и до в този момент финансирането им ще се обезпечи от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и средства от националния бюджет.

Аграрният заместник-министър напомни, че към миг е отворен банкет по подмярка 6.1 „ Създаване на стопанства на млади фермери “ от Програма за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година Финансовата помощ по подмярката е в размер на 25 000 евро и се изплаща на два стадия. А до 02.03.2022 година, е отворен и банкет по подмярка 6.3 „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ от мярка 6 „ Развитие на стопанства и предприятия “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година По нея се дава подкрепяне за стабилно развиване и напредък на дребните аграрни стопанства, като също е избран приоритет на планове, ориентирани стабилно и цифрово икономическо възобновяване. Финансовата поддръжка по подмярката е в размер на левовата равноценност на 15 000 евро.

Заместник-министър Неков обърна внимание, че по ограниченията, по които е продължен периода, Национална работа за препоръки за земеделието (НССЗ) ще спомага в земеделските производители за правене на техните планове за кандидатстване.

„ Планираните за използване интервенции в пчеларския бранш ще се извършват от 2023 година, защото настоящата Национална стратегия по пчеларство за тригодишния интервал 2020-2022 година ще продължи да се ползва до нейното привършване “, осведоми още заместник-министърът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР