Националeн граждански форум „Българският глас за Бъдещето на Европа“ беше

...
Националeн граждански форум „Българският глас за Бъдещето на Европа“ беше
Коментари Харесай

Дискусията „Българският глас за Бъдещето на Европа“ очерта идеите за това в какъв съюз ще живеем утре

Националeн цивилен конгрес „ Българският глас за Бъдещето на Европа “ беше извършен през днешния ден в Дома на Европа в София. Това оповестиха от пресцентъра Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

В полемиката с жителите участваха министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, заместник-министърът, отговарящ за връзките с Европейския парламент Моника Панайотова, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и Весела Чернева, старши програмен шеф и шеф на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика.

Форумът е детайл от провеждането на национално допитване до обществото, което организират всички страни членки на Европейски Съюз в разнообразни формати, задачата на които е споделените отзиви, послания, рекомендации и упования на жителите да бъдат систематизирани и предоставени на европейските водачи и институции.

Целта е гласът на всяка страна и всеки европеец да бъде чут, с цел да насочат водачите вниманието си към в действителност значимите за хората цели през идващите години, както и тези резултати да бъдат систематизирани преди идната Среща на върха в Сибиу, Румъния през май 2019 година, която ще се организира 6 седмици след Брекзит и 2 седмици преди изборите за Европейски парламент.

Идеята за провеждането на публични съвещания и обобщаването на гражданските хрумвания в страните членки на Европейски Съюз следва документ от 23 април тази година за стратегия, която да обрисува неотложните въпроси и провокации, които имат най-голямо значение за хората и за които са нужни бързи решения.

Гражданската визия на българите през днешния ден беше „ визуализирана “ посредством графично фасилитиране Mind map, направен по време на полемиката, в приложения файл.

Резюмето от всички формати, извършени у нас, ще бъде систематизирано от Министерството на външните работи (МВнР) и ще бъде изпратено на Съвета по „ Общи въпроси “, който приготвя съвещанията на Европейския съвет и който в края на месец декември ще разиска заключенията от гражданските съвещания, извършени във всички страни.

В поддръжка на този развой беше основан и въпросник от жители, определени на инцидентен принцип, който добавя самодейността на Европейската комисия. Всеки, които желае да даде мнението си по някой или по всички 12 въпроса, готови от 96-те европейски жители от 27-те страни членки, може да го направи - https://ec.europa.eu/commission/consultation-future-europe_bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР